Crna prognoza za 2016: godina u kojoj je nemoguće spojiti blagdane

KalendarPo pitanju spajanja blagdana i praznika   s vikendom, u čemu su Hrvati svjetski prvaci, ova godina je najgora u povijesti, ali i budućnosti hrvatske države. Nakon Sveta tri kralja, kao što je poznato, vlada suša blagdana.  Veljača je totalno prazna. Ožujak ove godine ima Uskrs koji je dosad uvijek padao u nedjelju, a Uskrsni ponedjeljak ionako je uračunat u produženi vikend. Travanj – nula bodova zbog – vidi pod ožujak.

I onda počinje prvo veliko razočarenje: praznik rada, osim na 1. svibnja,  pada ni manje ni više u – nedjelju. Užas.  Čast svibanjskog spajanja neradnih dana spašava tradicionalno Tijelovo (26.5.)  u četvrtak, što treba pametno iskoristiti (usput, ovaj blagdan, budući da je uvijek četvrtkom, treba zauvijek ostati  na listi neradnih dana).

Najzahvalniji lipanjski praznici su 22.6. i 25.6. jer omogućuju brojne kombinacije spajanja čak do dva vikenda u seriji (ukupno 9 dana, tj. mini-godišnji odmor) u boljim godinama. No 2016. je i ovdje zakazala jer 25.6. pada u subotu. Pucanj u prazno.

Srpanj je s blagdanskog stajališta neplodan. Kolovoz je ove godine prihvatljiv (Dan pobjede pada u petak, a Gospa u ponedjeljak) – no ionako je većina nacije po godišnjim odmorima, tako da tu i nema značajnijih dobitaka.

[adrotate group=”1″]

Nakon godišnjih odmora, nekako smo prihvatili da rujan nema blagdana, no s 8. listopadom itekako računamo – ali zla kob je htjela da ovaj praznik padne u subotu.

Svi sveti su ove godine u sasvim korektan utorak, pa će oni vještiji svakako to spojiti s vikendom prije – četiri dana su četiri dana! Šteta da vrijeme u to doba godine nije malo ljepše – no s obzirom na promjene klime ovaj neradni dan s godinama bi mogao postati itekako atraktivan za spajanje.

Veliko godišnje finale nam donosi mršav rezultat: Božić je u nedjelju, a Štefanje, ajde dobro, daje nam mini produženi vikend, ali što je to u odnosu na 2013. godinu kad je Božić pao u srijedu, pa su profesionalni kombinatori i ovdje spojili 9 dana u nizu.

 

  praznik/blagdandan u tjednuocjena
6.siječnja –  Sveta tri kraljasrijedatako-tako
1. svibnja – Praznik radanedjeljakatastrofa
22. lipnja – Dan antifašističke borbesrijedatako-tako (za najbolje svjetske spajatelje praznika: izvrsno)
25. lipnja – Dan državnostisubotakatastrofa
5. kolovoza – Dan domovinske zahvalnostipetakdobro
15. kolovoza – Velika Gospaponedjeljakdobro
8. listopada – Dan neovisnostisubotakatastrofa
1. studenog – Svi svetiutorakjako dobro

25. prosinca – Božić

nedjeljakatastrofa

25. prosinca – Sv. Stjepan

ponedjeljakdobro

Stariji čitatelji ove ekspertize pamte da su u vrijeme Jugoslavije  nepravde  s praznicima u danu vikenda ispravljane tako da je ponedjeljak postao neradan (to se zvalo prebacivanje praznika). Možda bismo mogli razmisliti o ponovnoj uspostavi ovog pravila, kako se horror godine kao što je 2016. ne bi više ponovile.

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska