Savjeti za putovanje vlakom

Kartu za vlak moguće je kupiti i ranije, u pretprodaji čak i do dva mjeseca prije putovanja. Ako putujete u jednom smjeru, karta vrijedi jedan (do 100 km), dva (do 400 km) ili četiri (više od 400 km) dana. Povratne karte vrijede jedan (do 50 km), dva (do 100 km) ili šest dana (više od 100 km).

Putovanje se može prekinuti, ali kako bi karta ostala vrijediti potrebno ju je ovjeriti na kolodvoru u kojem je prekinuto putovanje. To ne produljuje rok trajanja karte!

Za putovanje može se rezervirati mjesto, postelja ili ležaj. Putnik mora najkasnije 15 min od polaska vlaka zauzeti rezervirano mjesto.

Za djelomično iskorištenu ili neiskorištenu kartu možete zatražiti povrat novca – obratite se na HŽ Putnički prijevoz d.o.o., Služba kontrole prihoda, Livadarski put 17, 10 000 Zagreb. No povrat možete zatražiti i u kolodvoru na kojem ste kupili kartu ako ste povrat zatražili istog dana kad ste kupili kartu.

Kućni ljubimci se mogu voziti vlakovima. Mali psi (do 30 cm visine), mačke i ptice voze se besplatno, dok se za velike pse plaća 50% cijene karte. Ljubimce je zabranjeno unašati u restoran-vagone.

Za dodatne informacije možete nazvati broj 060 333 444 (cijena je 1,37 kn + PDV po minuti ako zovete sa fiksne linije, a 2,37 kn + PDV po minuti ako zovete mobitelom) ili pitati na najbližem željezničkom kolodvoru.

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska