Popusti za putovanje vlakom

HŽ nudi  raznovrsne mogućnosti uštede prilikom kupovine karata za vlak. Individualni  popusti se nude ovisno o dobi putnika, neki prema zanimanjima (učenik, student, novinar…), a postoje i grupni popusti (skupna putovanja, ekskurzije, obiteljske karte…). Kako uštediti i do 85% cijene prijevozne karte u vlaku pročitajte u nastavku.

Individualni popusti

Popusti za djecu do 6 godina – ako ne zahtijevaju sjedalo, u pratnji odrasle osobe imaju pravo na besplatnu vožnju. Ako zahtijevaju sjedalo, popust iznosi 50%.

Popusti za djecu od 6 do 12 godina – djeca ove dobi imaju pravo na popust od 50%.

Mladi do 26 godina uz posebnu iskaznicu K-33J (kupuju je na blagajni željezničkog kolodvora, vrijedi godinu dana) imaju pravo na popust od 30% na svim relacijama duljim od 25 km.

Mladi do 30 godina – uz iskaznicu EYCA i hi.euro imaju popust od 25%, također na relacijama duljim od 25 km.

Srednjoškolski učenici i redovni studenti mogu imati 40% popusta na po dva putovanja u oba smjera (od prebivališta do mjesta školovanja te natrag), potrebna je potvrda škole ili visokog učilišta.

Studenti – uz iskaznicu K-33X redovni i izvanredni studenti putuju uz popust od 50% u redovnim vlakovima.

Osobe s invaliditetom imaju pravo na 4 putovanja godišnje s popustom od 75% na temelju isprave koju izdaje Upravni odjel za rad, zdravstvo i socijalnu skrb. Pratitelj osobe s invaliditetom putuje besplatno.

Umirovljenici i osobe starije od 60 godina uz iskaznicu K-33S ostvaruju popust od 50%. Uz njih se može po istoj cijeni voziti i osoba starija od 60 godina bez iskaznice K-33S.

Novinari imaju pravo na 30% jeftiniju vožnju na relacijama većim od 25 km. Potrebna im je iskaznica Hrvatskog novinarskog društva ili Hrvatskog društva katoličkih novinara.

 Grupni popusti

Obitelji – popust od 40% do 50% mogu ostvariti ako zajedno putuje najmanje 3 a najviše 10 članova obitelji, od kojih barem jedna osoba mora imati između 6 i 15 godina.

Grupna putovanja predškolske djece, učenika i studenata – ako putovanje organizira ustanova popust iznosi 75% ili 85%,  no ne vrijedi za sve dane i sve vlakove. Odobrenja izdaju regionalni centri HŽ-a u Zagrebu, Varaždinu, Vinkovcima,  Splitu i Rijeci.

Školske ekskurzije – jednom godišnje učenici i redovni studenti mogu ostvariti pravo na 50% popusta za putovanje u oba smjera. Potrebna je potvrda koju ovjerava fakultet ili županijski odjel za prosvjetu, sport i tehničku kulturu.

Grupna putovanja uz posebno odobrenje – za najavljene organizirane grupe HŽ odobrava 30-50% popusta za relacije veće od 25 km.

 Polumjesečne, mjesečne, višemjesečne i godišnje karte

Učenici i studenti uz iskaznicu K-18 ostvaruju posebne popuste na ove karte. Radnici i drugi putnici posebne popuste ostvaruju uz iskaznicu K-19.  Ako se kupuje tromjesečna karta, plaćanjem unaprijed se štedi 5%,  za polugodišnju kartu popust je 10%, a za godišnju kartu popust je 20%.

Za dodatne informacije možete nazvati broj 060 333 444 (cijena je 1,37 kn + PDV po minuti ako zovete sa fiksne linije, a 2,37 kn + PDV po minuti ako zovete mobitelom) ili pitati na najbližem željezničkom kolodvoru.

Podijelite na društvenim mrežama ove informacije s Vašim prijateljima, možda ćete im uštedjeti poneku vrijednu kunu!

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska