Popusti na putovanja autobusom

Putnici mogu iskoristiti popuste za vožnju autobusom. Iznos popusta ovisi o konkretnom prijevozniku, a i kod prijevoznika popust može ovisiti i o duljini relacije. Zato ovdje dajemo neke uopćene kategorije i uobičajene popuste:


[adrotate group=”1″]

Temelj popustaUobičajeni popust
đaci, studenti20-30%
umirovljenici i osobe iznad 60 god20-30%
branitelji20-30%
nezaposleni20-30%
novinari20-30%
djeca 5-10 god50%
djeca do 4 god80%

Na povratne karte popusti mogu biti i veći za kategorije iz gornje tablice. Uobičajeni popusti na povratne karte nepovlaštenih putnika  se kreću od 20 do 40%. Možda će Vas iznenaditi da povratne karte mogu vrijediti i do 30 dana, a neke čak 180 dana (dakle pola godine!).

Kako se računa popust za povratnu kartu?

Uzmimo primjer relacije Zagreb – Osijek, za koju karta iznosi, recimo, 140 kn, a popust 20%. Okvirna cijena povratne karte (može se u stvarnosti razlikovati za nekoliko kuna) je 140*2 – 20% što daje 280 – 56 ( 56 je 20% od 280) odnosno 224 kn.

Što ako ne iskoristite povratno putovanje?

Nemamo jednoznačan odgovor – sve ovisi o konkretnom prijevozniku.  Većina prijevoznika će vratiti dio novca, ali pod određenim uvjetima.  Tako je pravo na povrat moguće ostvariti isključivo unutar roka važenja povratne karte. No nemojte se iznenaditi ako ne dobijete koliko ste mislili (najčešće mislimo da ćemo dobiti pola novca natrag).  Iznos povrata iz prethodnog primjera (jedan smjer je 140, a povratna karta 224 kn) je razlika između povratne karte i jednosmjerne karte umanjen za 10% (manipulativnih troškova). Dakle, 224-140, što iznosi 84 kn što se još umanjuje za 10%, tako da dobijete 75,60 kn.

Kad bi se ukupni iznos prepolavljao,  dio putnika bi zloupotrebljavao to pravo, pa bi uvijek uzimali povratnu kartu (bez namjere povratnog putovanja) te tražio povrat. I onih 10% manipulativnih troškova treba razumjeti jer prodavač karte troši svoje vrijeme na ispunjavanje često većeg broja obrazaca.

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska