Kako uštedjeti bez odricanja: primijenite ove mjerljive trikove odmah

Kako uštediti bez odricanjaOvo nije još jedan članak o štednji s glupim ili iritantnim savjetima tipa ‘nemojte ići u kafić na kavu’, ‘hodajte svaki dan 10 km na posao i još toliko s posla’ ili ‘prilikom kupanja koristite ciglu u kadi kako bi se prije napunila’. Na temelju mojih osobnih iskustava nastao je ovaj akcijski vodič koji ću rado podijeliti s vama, a možete ga početi primjenjivati još danas – ideja je da štedite bez odricanja. Neke trikove možda već i koristite, ali većina će vas vjerojatno iznenaditi. Svi su savjeti lako mjerljivi pa znate koliko vam novca ostane u novčaniku!

Na početku želim napomenuti da me nijedan brend/tvrtka ne plaća za reklamu – negdje neću spominjati konkretne nazive, negdje ću to ipak učiniti kako tekst ne bi izgledao apstraktan.

Za dobar dio savjeta kad ih jednom postavite, ne morate se više ništa dodatno angažirati – ušteda je na autopilotu. Primjer je plaćanje računa trajnim nalogom preko kreditne kartice – štedite naknadu za plaćanje, a ne trošite niti vrijeme za utipkavanje naloga!

Prije otkrivanja trikova potrebne su tri stvari: prvo, trebali biste znati svoje početno stanje kako biste mogli znati koliko štedite. Primjerice,  vaš prosječni mjesečni telefonski račun izračunate kao prosjek zadnjih 6 ili 9 ili 12 mjeseci i ako on recimo iznosi 295 kuna, onda to uzimate kao referentan iznos za obračun uštede.

Drugo, trebali biste bilježiti uštede u rokovnik/bilježnicu ili još bolje kakvu aplikaciju na računalu ili mobitelu. Skoro svi imamo Excel ili sličan program i on je više nego dovoljan za to. Pored toga, postoje i specijalizirane aplikacije za bilježenje troškova – potražite ih sami. Možete i ne bilježiti, i dalje ćete štedjeti – samo nećete znati koliko (a možda to i nije presudno).

Treće, i možda najvažnije: uštede sagledavajte na razini cijele godine (poželjno je na razini mjeseca) jer svaka pojedinačna ušteda može se činiti beznačajnom pa i uzaludnom.

OK, idemo sad po redu. Napadamo one najmrskije odmah na početku.

1. Režije

Fiksni telefon, internet i internet TV: pregledajte što imate u paketu i koliko toga zaista koristite. Možda imate paket sa 1000 min razgovora s inozemstvom, a nikoga ne zovete. Pogledajte što nudi isti operater u drugom paketu, ili pak konkurentski operater.  Meni je bez promjene operatera i bez smanjivanja usluga koje sam  koristio račun smanjen za 41 kn mjesečno.

Moja godišnja ušteda: 492 kn.
Potrošeno vrijeme: 2 sata u dvije godine (do novog ugovora)

Mobitel. Slično kao i ovo iznad. Prešao s pretplate na prepaid paket, bez gubitka minuta/MB smanjio račun za 23 kn mjesečno.

Godišnja ušteda: 276 kuna.
Potrošeno vrijeme: 1,5 sata u dvije-tri godine

Voda, plin i smeće. Za uštedu vode i plina nemam ništa lako mjerljivo i razumno (u stilu smrzavajte se i nemojte se prati), ali pogledajmo smeće. Odvoz je strahovito poskupio, fiksni dio je visok, a pojedino pražnjenje kante je točno 5 kn. Umjesto prijašnjeg jednom tjedno, sad kantu stavljam jednom (najviše dvaput) mjesečno. Bio otpad ionako izdvajam, a kanta, kad se odvoje papir i plastika, nikad nije puna. Moja prosječna mjesečna ušteda: 12,5 kn, godišnje 150 kn. Kako su u raznim dijelovima Hrvatske različiti cjenici, provjerite na računima i na web stranici tvrtke koja vam vozi smeće koliko točno možete uštedjeti na toj stavci. Možda ništa, a možda i više od mene.

Godišnja ušteda: 150 kuna.
Potrošeno vrijeme: 1 sat u dvije-četiri godine

Struja. Bio sam HEP-ov korisnik i mjesečno na godišnjoj razini (zimi više, ljeti manje) plaćao 200 kuna mjesečno. Ostao sam njihov korisnik, no učlanio sam se u njihov Hepi program  i od tad plaćam 5 % manje. Učlanjenjem u Hepi klub štedim dodatnih 2,9 %. Meni je to mjesečno 15,8 kuna, godišnje 190 kuna. Za 5 minuta posla (popunjavanja obrasca). Ako si sami očitavate brojilo, to je dodatnih 100 kuna uštede godišnje. Meni se to nije dalo jer sam prelijen, no 8,3 kn za najviše dvije minute posla mjesečno vama možda nije za odbaciti.

Godišnja ušteda: 190 kuna.
Potrošeno vrijeme: 1 sat u tri-četiri godine

2. Banka i kartice

Uh, ovi su mi još mrskiji od režija. Pljačkaju nas, a bez njih realno i ne možemo. Kako uštedjeti?

Koristim PBZ, no slično je vjerujem i u drugim bankama. Imao sam uobičajene usluge koji su mi davale 10 % popusta na mjesečne naknade. Dodao sam na silu još dvije (stavio minimalnih 500 kn na oročenu štednju i minimalnih 400 kn u jedan njihov investicijski fond) pa me to diglo na 30 % popusta. To je na one mjesečne naknade dalo dodatnih 5,40 kn (znam nije baš puno), a ukinuo sam i SMS uslugu kojom su mi javljali promjenu stanja računa (ionako imam mobilnu aplikaciju), dodatnih 3 kn mjesečno. Ukupno: 8,40 mjesečno, odnosno 101 kn godišnje. Popust inače ide i na kamatu na dopušteni minus, pa, ako ste u minusu, manje plaćate kamate. Dodatno, ekstra popust na članarinu kreditne kartice: 80 kn. Sveukupno: 181 kn godišnje.

Imao sam dvije kreditne kartice, jednu jer mi trebala, drugu mi uvalili u nekoj drugoj banci. Jednu (manje korištenu) lijepo vratio. Ušteda: 250 kn godišnje članarine.

Trajni nalozi za račune na kreditnoj kartici. Koji god režijski račun sam mogao, ugovorio sam da ide na trajni nalog na kreditnoj kartici. Ne plaćam one naknade po nalogu (preko interneta meni su 2,25 kn po nalogu) a još mi idu i bodovi na kreditnoj kartici (vidi niže). Prebacio sam na trajni nalog struju, TV pretplatu, dopunsko zdravstveno, telekom i još jedan specifičan trošak. Ukupno 5 × 2,25 = 11,25 kuna mjesečno. Plus 0,85 % od 730 kuna mi se vrati kroz program bodova na kreditnoj kartici (kad kupujem u dućanu) što je 6,21 kuna mjesečno. Ukupno: 17,26 kuna mjesečno, odnosno 207,12 kuna godišnje! Bonus: ne kasnim s plaćanjem, pa mi ne lupaju zatezne kamate!

I sad jedna ekspert fora na koju sam ponosan. Obična kreditna kartica koju sam koristio ima neki program bodova. No on se plaća 120 kn godišnje. Bodovi se mogu iskoristiti u brojnim trgovinama, restoranima itd. Što sam napravio: običnu karticu zamijenio s Gold varijantom. Članarina je skuplja, no za program bodova dobiju se ekstra bodovi (40.000) koje mogu pretvoriti u par trgovačkih centara u špeceraj. Izvučem više špeceraja (40.000 bodova pretvaram u 300 kuna) nego mi je razlika u članarini Gold kartice u odnosu na običnu (Gold je uz onih 30 % popusta skuplji 105 kuna godišnje). Preračunato: 195 kn godišnje!
Napomena: ako malo trošite na kreditnoj kartici, onda vam se ulazak u program bodova uopće ne isplati. Ako uhvatim vremena, izračunat ću i objaviti koliki je to prag, odokativno mislim da je nekih 1.000 kuna mjesečne potrošnje na kartici.

Godišnja ušteda: 833 kuna.
Potrošeno vrijeme: 6-8 sati u tri-pet godina (uračunati fizički odlasci u banku)

3. Automobil

Dvaput godišnje moramo mijenjati gume. S obzirom na 17 ” alu felge, jedna zamjena me koštala 300 kuna kod mog vulkanizera. Učlanio sam se u HAK, Optimum model. Osim pomoći na cesti (za koju se uvijek nadam da mi neće trebati, no ipak jednom u 3-4 godine mi je zatrebala), imam besplatnu zamjenu guma dvaput godišnje. Pogodnosti ima još, no zaustavit ću se samo na ovoj koju redovito koristim. Članarinu platim 320 kuna godišnje, a u zamjeni guma izravno uštedim 600 kn. Godišnja ušteda: 280 kuna. Samo na zamjeni guma!

Jednom godišnje, prilikom registracije, moramo platiti osiguranje. Uvijek uzimam Croatia osiguranje jer su totalno korektni kad dođe do pitanja odštete (iako to osjeti onaj kojeg eventualno udarim, ali nagrađujem korektnost osiguravajuće kuće). Prije dvije godine dali su mi karticu s kojom, između ostalog,  imam popust  od 30 lipa po litri goriva na benzinskim stanicama na kojima i inače tankam. Dosta se vozim i godišnje iskoristim svih 400 kuna (to je maksimum popusta kroz jednu godinu). Godišnja ušteda: 400 kuna.

Cestarina. Imao sam obični ENC koji daje 21,74 % popusta u odnosu na plaćanje na kućici. No pretvorio sam to u sezonski ENC koji mi od 1. studenog do 31. ožujka daje 33,48 % popusta (izvan tog raspona popust je 21,74 %). Jedino što treba imati na umu je da u tom razdoblju ekstra popusta nadoplatiti morate najmanje 1.200 kuna, no i to ide na 6 rata bez kamata i naknada. No nadoplatiti možete i prije 1.11. i tad možete bilo koliko od 100 kuna na više. U vansezonskom periodu se dosta vozim autocestom i to mi daje dodatnih otprilike 176 kuna godišnjeg popusta u odnosu na obični ENC.

Godišnja ušteda: 856 kuna.
Potrošeno vrijeme: 2 sata u pet-sedam godina (uračunat fizički odlazak na HAC na naplatnoj kućici radi ugovaranja)

4. Hrana i ostale namirnice i potrepštine

Ovdje vrijedi jednostavno pravilo: kupujte na akcijama velika pakiranja  količina dovoljnih do sljedeće akcije. Imajte na umu da konkretan proizvod koji je na akciji ovaj tjedan, idući tjedan može biti u na akciji u drugom trgovačkom centru. Kako bih ovaj članak priveo kraju, neću nabrajati sve, već ću dati samo tri primjera proizvoda koja redovito koristim.

Kefir. Maznem ga po 200 grama 25 dana u mjesecu. U onoj čašici u dućanu u kojem sam ga kupovao koštao je 3,85 Kn za 200 g. Kad sam se opametio, počeo sam kupovati na akciji u tetrapaku ili onoj butelji od 1.000 g za 10 Kn. Dnevna doza sad je 2,00 kn. Pazim na rok trajanja, i sve ide glatko. Mjesečna ušteda: 46,25 kn, odnosno 555 kn godišnje!

Kava. Svaka čast svakoj, no kod mene se doma pije Franckova kava. Ode jedno pakiranje od 400 g mjesečno, a košta 33 kn. Na akciji bude po 25 kn, uzmem po 3-4 komada odmah. Dugi je rok trajanja, nema brige do sljedeće akcije. Mjesečna ušteda: 8 kn, godišnje: 96 kuna.

Tablete za perilicu suđa. Prije sam kupovao tablete s fensi reklama, po komadu bile su po 1,20 kn. Na nagovor drugih, prešao sam na konkurentske (s malo manje fensi reklama, ali jednako dobro operu) koje redovito hvatam na akcijama u jumbo pakiranju (po 120 kom ili više), pa me tableta ispadne 0,65 kn. Uz samo 15 pranja mjesečno uštedim 8,25 kn mjesečno, što je 99 kn godišnje.

Ovdje nije kraj, ali dovoljno je da shvatite poantu. U ovoj kategoriji mjesečno ostvarim oko 110 lako mjerljivih kuna mjesečno.

Godišnja ušteda: 1.320 kuna.
Potrošeno vrijeme: 2 sata godišnje listanja kataloga dok pijem kavu

5. Zaključak

Pojedina ušteda čini se bijedna i nevrijedna truda. No kad se sagleda kroz mjesec ili još bolje godinu, uštede postanu dojmljive:

KategorijaGodišnja ušteda
režije1.108 Kn
banka i kartice833 Kn
automobil856 Kn
hrana i potrepštine1.320 Kn
UKUPNO:4.117 Kn

Za dobar dio gore navedenih trikova potrebno se potruditi samo jednom, na početku, možda par minuta, možda sat, ali oni vam dalje sami štede na autopilotu godinama. Zato ih posebno volim, i zato sam ih odlučio podijeliti sa svima. Ideja je bila da štedite bez da si uskraćujete dio usluge  ili količinu (npr. smanjenjem minuta telefonskih razgovora i slično), i da se ne mučite posebno oko svake kune (npr. čekanjem u redu na pošti za plaćanje jednog računa bez naknade). Kad uhvatim vremena, pozabavit ću se još nekim forama pomoću kojih vam može ostati koja kuna u novčaniku!

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska