Vila Szinicz, Istarska 2 – Osijek

Godine 1942. Hans Kiefer izradio je projekt za obiteljsku vilu Szinicz. Radove je izveo Franjo Dlouhy, ovlašteni graditelj, a građevinski nadzor je vršio ing. Bartol Rubinstein, obojica ugledni Osječani čija imena susrećemo na velikom broju gradnji toga vremena.
Visoka poluugrađena jednokatnica, glavnim, uličnim pročeljem orijentirana je prema istoku, svojom južnom stranom ugrađena je u blok ulice, dok joj je sjeverna strana kompozicijski slobodna, s kolnim prolazom u veće dvorište na zapadnoj strani vile.
S manjim odstupanjima od klasične tlocrtne simetrije, vila Szinicz oblikovana je kao kubus. Stambena katnica odlikuje se čistoćom stila. Pročelje čistih ploha i ravnih linija ima plitko aplicirane vijence koji stvaraju profinjeno oblikovane izdužene profilirane trake u kojima su smješteni prozori, te simbolički naglašeni krovni vijenac. Oslobođena svih suvišnih ukrasa odlikuje se jednostavnošću i jasnoćom volumena. Skladan estetski izgled postignut je ujednačenim odnosom prozora i zidnog plašta.

[adrotate group=”1″]

Lokacija: Osijek, Istarska 2
Klasifikacija: profana graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 1942. god.
Autor: Hans Kiefer

Oznaka kulturnog dobra: Z-5890
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Nadležni konzervatorski odjel: Konzervatorski odjel u Osijeku
Kontakt adresa KO: Kuhačeva 27, 31000 Osijek

Telefon: 031/ 207-400

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska