Stara imena hrvatskih planina

Gvozd, Očura, Adrion Oros i Vražji vrt neki su od starih i već zaboravljenih imena poznatih hrvatskih gora i planina. Donosimo listu deset njih.

1. Očura => Ivanščica

IvanščicaIvanščica se u srednjem vijeku zvala Očura. Naziv se razvio  iz ranijih – Hochujuria, Hogora i Hočura. Ime Očura se zadržalo do danas u zapadnom dijelu planine. Današnje ime nastalo je prema katoličkom redu ivanovcima koji su na sjevernim padinama imali svoje posjede.

 

2. Zaprta gora => Moslavačka gora

 Moslavačka gora Legenda govori da je na njezinim obroncima vinograd zasadio rimski car Klaudije (dobro, ne baš on osobno), te da je po njemu nazvana Mons Claudius. Međutim, vjerojatnije je da je naziv nastao od latinske riječi claudo/claudare, što znači zatvoriti. Upravo se na starim kartama (i drugdje – npr. brevijaru popa Martinca) nalazi danas zaboravljeni naziv Zaprta gora. Moslavačka gora nosila je naziv i Garjevica (od riječi gar koji je nastao paljenjem šuma), a i danas se tako zove jedan njezin dio. Današnje ime dobila je prema starom utvrđenom naselju Moslavini (Moslavina-grad) koje se nalazi u Popovači.

 

3. Gvozd => Petrova gora

Petrova gora - spomenik Vojina BakićaSmještena je nedaleko od Vojnića, na granici Banije i Korduna, a njezino staro ime Gvozd je starohrvatska riječ koja znači gustu prašumu. Nakon što je na njoj u bitki protiv ugarske vojske poginuo posljednji hrvatski kralj Petar Svačić, mijenja ime u Petrov gvozd (u mađarskim zapisima Petur Goz), što je tijekom vremena prešlo u Petrova gora.

 

4. Caldiera => Učka

Učka - vrhCaldiera (u prijevodu kotao) je staro istro-romansko ime za Učku, dok je staro talijansko ime Monte Maggiore. Današnje ime nastalo je na nazivu Vučka gora (da, bilo je vukova ondje) ili prema Uska gora.

 

5. Gvozd => Kapela

Bjelolasica u Velikoj kapeliKapela je planinsko područje koje se proteže od Fužina do Korenice. Današnji naziv dobila je prema kapeli sv. Nikole koja se nalazi na mjestu nekadašnjeg samostana. Stari naziv je Gvozd. Povijesni topograf Stjepan Gunjača smatrao je da je Petar Svačić poginuo baš na ovoj planini, a ne na današnjoj Petrovoj gori, a zabuna je zbog toga što su i Kapela i Petrova gora nosile isti naziv.

 

6. Vražji vrt => Lička Plješivica

Lička Plješivica - vrh OzeblinVražji vrt (Hortus Diabolicus)  davni je naziv za Ličku Plješivicu. Navodno su je ovako nazvali osvajači koji je nisu mogli osvojiti. Današnje ime vuče iz 16. stoljeća (Plisva). Plješiv inače znači ćelav ili gol.

 

7. Adrion oros => Dinara

Dinara - najviša planina HrvatskeNajviša hrvatska planina u antička vremena zvali su Adrion oros. Ime Dinara moguće potječe od ilirskog plemena Dindara, no to nije sasvim razjašnjeno.

 

8. Adrion => Biokovo

Biokovo - pogled iz MakarskeAdrion je davno ime za drugu po veličini hrvatsku planinu – Biokovo. Nadjenuli su ga antički Grci.  Stoljećima kasnije Rimljani su ga nazvali Mons Slavorum – Slavenska planina. Slavenski naziv Biokovo izveden je vjerojatno iz muškog imena Bijelko.

 

9. Perunovo brdo => Zmijino brdo

Zmijino brdo na PelješcuZmijino brdo, smješteno iznad Orebića na Pelješcu u davna vremena zvalo se Perunovo brdo, po slavenskom bogu groma i munje. Talijani su ga zvali Monte Vipera – planina zmija.

 

10. Tinjarosa => Kamenjak

Brdski masiv Kamenjak na otoku Rabu nosio je rimski naziv Tinjarosa što vjerojatno dolazi od tigna rossa (crvena greda) što može zahvaliti izgledu (kad se promatra s obale).

*****

Bonus:

11. Zagrebačka gora => MedvednicaMedvednica - pogled s Medvedgrada

Medvjeđa planina (Mons Ursi) prvi je zabilježen naziv Medvednice 1209. godine. No sredinom 19. stoljeća preimenovana je u Zagrebačku goru jer je tada vladao trend davanja imena planinama odnosno gorama prema gradovima i selima smještenim na njihovim obroncima ili u podnožju. Bez obzira na to što su istrijebljeni medvjedi i što je preimenovana, u narodu je ostalo ime Medvednica, pa je ono kasnije ponovno prihvaćeno kao službeno.

***

OK, a što je s Mosorom?
Mosor - Vickov stupOn se oduvijek tako zove, a korijeni se mogu naći ili u francuskom mons d’or (zlatna planina) ili od ilirskih riječi mol  (brdo) i sor (izvor). Puno je vjerojatnije da je ime ilirskog podrijetla.

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska