Najviše hrvatske planine

Predstavljamo vam deset najviših planina u Hrvatskoj. Prvotna ideja nam je bila da svakoj planini dodijelimo ocjenu atraktivnosti, no vrlo brzo smo zaključili da je to besmisleno jer bi skoro sve dobile najvišu ocjenu. Idemo redom, od najviše – Dinare. 

1. Dinara  – vrh Dinara/Sinjal (1.831 m)

Dinara - najviša hrvatska planina
Dinara – najviša hrvatska planina

Najviša planina u Hrvatskoj je Dinara. Privlači upečatljivom jugozapadnom stijenom lijepo vidljivom iz Knina i okolice. Ipak, pravi doživljaj daju pogledi s njezinih vrhova. Na krov Hrvatske  trebao bi se popeti svatko barem jednom u životu. Kao što dolikuje najvišoj planini, pristupi su joj dugotrajni i naporni. Najkraći prilaz vrhu Dinare je iz zaseoka Mirkovići pored Knina (3:30 h) te Glavaša (4 h).

2. Biokovo – vrh Sveti Jure (1.762 m)

Sveti Jure - Biokovo
Sveti Jure – Biokovo

Vrh Biokova neostvareni je san svakog makarskog turista naoružanog japankama i bocom od čak 0,25 l vode. Tolika visina tako blizu morske plaže rijetko se viđa na svijetu, a čini se na par stotina koraka od mora.

Na vrh Biokova možete se popeti i asfaltiranom cestom (Biokovska cesta) – najvišom u Hrvatskoj. Ovo je jedina od deset najviših planina Hrvatske na koju možete automobilom. Ako vas baš zanima, za uspon iz Makarske potrebno je 5-6 sati hoda.

3. Velebit – Vaganski vrh (1.757 m)

Velebit - Sveto brdo
Velebit – Sveto brdo

Dugačak je nekih 145 km, počinje na Vratniku iznad Senja, a završava u kanjonu Zrmanje. Najopjevanija je od svih hrvatskih planina, planinari Velebit posebno vole.  Na Velebitu dva su nacionalna parka. Najčešće su pohodi na sjeverni (Premužićevom stazom od Zavižana prema Alanu) i južni Velebit (Vaganski vrh i Sveto brdo), no neobičnu čaroliju ima i srednji dio planine oko Baških Oštarija – nije tako visok, ali odlikuje se vrhovima i stijenama nestvarnih oblika (Kiza, Bačić kuk, Ljubičko brdo…)

Najviši vrh se nalazi u južnom dijelu planine, prilično zgodan mu je prilaz s Velikog Rujna (do kojeg vodi cesta iz Starigrada). Uspon traje 4 sata.

4. Lička Plješivica – vrh Ozeblin (1.657 m)

Ozeblin
Ozeblin

Do Ozeblina na Ličkoj Plješivici dolazi se s ceste Udbina – Donji Lapac. S prijevoja Kuk gdje se ostavlja automobil potrebno je oko 2:30 h do vrha.

5. Kremen – vrh Kremen (1.591 m)

Kremen
Kremen

Na Mazinskom prijevoju na cesti Bruvno (Bruvno je selo na cesti Gračac – Plitvice) – Mazin počinje dvo i pol satni uspon na prekrasni Kremen. Isprva lagano livadama, a pod kraj vrlo oštrim usponom dolazi se na vrh pete planine u Hrvatskoj. Nagrada – jedinstveni doživljaj i pogled na Velebit, Liku i Ozeblin.

6. Kapela – vrh Bjelolasica (1.534 m)

Bjelolasica
Bjelolasica

Iz Mrkoplja u selo Tuk, a iz njega do Matić poljane (na kojem je spomenik smrznutim borcima sastavljen od 26 kamenih stijena) koja je polazna točka za uspon na visoku, ali pitomu Bjelolasicu. Uspon traje nešto više od dva i pol sata.

7. Risnjak – vrh Risnjak (1.528 m)

Risnjak
Risnjak

Pravi magnet za oko i dušu. Nimalo slučajno nacionalni park. Početne pristupne točke su Crni Lug ili Platak, uspon i s jedne i s druge točke traje oko 3 sata.

8. Svilaja – vrh Svilaja (1.509 m)

Od planinarske kuće Orlove stine do koje se dolazi iz sela Zelova potrebna su dva sata do vrha ove planine. Pogled s vrha – neprocjenjiv.

9. Snježnik – vrh Snježnik (1.505 m)

Snježnik
Snježnik

S Platka potrebno je samo 1:20 h do vrha Snježnika. Jedan od najljepših vidikovaca u cijeloj zemlji.

10. Poštak – vrh Kečina kosa (1.446 m)

Marsovac na Poštaku
Marsovac na Poštaku

Dvo i pol sata traje uspon od željezničke stanice Zrmanja (Otrić) na desetu po visini hvatsku planinu. Prilikom uspona neizostavno je doći do vrlo neobičnih i fotogeničnih kamenih monolita.

 

*Navedenim vremenima uspona koja su izračunata za  planinara u prosječnoj formi treba dodati i vrijeme silaska (60-70% u odnosu na uspinjanje) te vrijeme zadržavanja na samom vrhu. Ako ste u slabijoj formi, računajte da će vrijeme uspona biti veće za nekih 30%.


Hrvatska ima 12 vrhova viših od 1.700 metara. Najviši vrhovi Hrvatske su:

R. brojVrhVisina u mPlanina
1Dinara (Sinjal)1.831Dinara
2Žrvanj (Jančiji vrh)1.768Dinara
3Sveti Jure1.762Biokovo
4Vaganski vrh1.757Velebit
5Sveto brdo1.751Velebit
6Babin vrh1.744Velebit
7Babin vrh1.739Velebit
8Brundo1.717Velebit
9Šegestin1.715Velebit
10Velika Duvjakuša1.708Dinara
11Malovan1.706Velebit
12Gorica1.704Dinara

Od deset najviših planina najdraža Vam je
Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska