Kulturna dobra općine Zlatar Bistrica

Dvorac

Dvorac Lovrečan, nedaleko istoimenog naselja u općini Zlatar-Bistrica, smješten je na velikom imanju južno od ceste Zabok – Zlatar. Podignut je na prijelazu 18. u 19. stoljeće. S istočne strane u 20. stoljeću dvorcu su prigrađene dvije paralelno postavljene prizemnice koje su narušile sklad i ljepotu volumena. Dvorac Lovrečan zauzima značajno mjesto u pregledu jednokrilnih dvoraca Hrvatskog zagorja. Svojom prostornom strukturom unosi bitne promjene u do tada uobičajenu shemu koja se zasniva na osnoj simetričnoj organizaciji prostora.

Lokacija: Lovrečan
Klasifikacija: profana graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 18. st. do 19. st.

Oznaka kulturnog dobra: Z-2086
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Crkva sv. Lovre

Kapela se na tom mjestu spominje još 1334. g., a današnji izgled dobiva brojnim pregradnjama 18. st. kada su na osnovni prostor svetišta i broda dodani toranj i sakristija. Tlocrt se sastoji od vanjskog ulaznog predvorja rastvorenog arkadama do zone parapeta, prostora pjevališta, prostranog broda i prostora peterokutnog svetišta sa sakristijom. Vanjski plašt definira jednostavnost i zvonik koji se uzdiže nad sjecištem predvorja i pjevališta. Interijer je opremljen baroknim oltarima 18. st. Nad brodom se nalazi oslikani tabulat iz 1666. god., koji je unatoč preinakama sačuvao dosta originalnih ploča, a cijelom interijeru daje renesansni duh te izrazitu umjetničku vrijednost.

Lokacija: Lovrečan
Klasifikacija: sakralna graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 18. st.

Oznaka kulturnog dobra: Z-2791
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

[adrotate group=”1″]

Orgulje u crkvi sv. Lovre

Orgulje s 10 registara, 1 manualom i pedalom djelo poznatog graditelja iz Graza Antuna Roemera (1762) bile su građene za župnu crkvu u Zlataru. Usprkos niza pregradnji na samom instrumentu, sniženog i preuređenog izvornog kućišta, nekad sa skulpturama, orgulje su sačuvale lijep zvuk. Opseg je manuala C/E-c3, a pedala C/E-a. Restaurirane su 2010. godine u radionici Heferer.

Lokacija: Lovrečan
Klasifikacija: glazbeni instrument
Vrijeme nastanka: 1762. god.

Oznaka kulturnog dobra: Z-5450
Vrsta: pokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

 

Kontakt podaci o konzervatorskom odjelu

Nadležni KO: Konzervatorski odjel u Krapini
Kontakt adresa KO: Magistratska 12, 49000 Krapina

Telefon: 049/ 371-342

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska