Kulturna dobra općine Višnjan – Visignano

Crkva sv. Jakova

Jednobrodna romanička crkvica s upisanom apsidom i zvonikom na preslicu. U unutrašnjosti su sačuvane zidne slike majstora Dominika iz Udina iz polovice 16. st., ispod kojih se nalazi stariji sloj geometrijskog uzorka, najvjerojatnije iz romaničkog perioda. Na trijumfalnom luku nalazi se Navještenje, u apsidi Bog otac i Apostoli, a na bočnim zidovima hagiografske scene. Ikonografski je posebno zanimljiva scena Sv. Nedjelje na sjevernom zidu.

Lokacija: Bačva
Klasifikacija: sakralna graditeljska baština

Autor: Dominik iz Udina

Oznaka kulturnog dobra: Z-5387
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Crkva sv. Antuna

Jednostavna gotička građevina četvrtastog tlocrta, presvođena šiljastim svodom. Sagrađena od klesanaca slaganih u pravilne pasove i prekrivena krovom od škrilja. U unutrašnjosti su sačuvane zidne slike majstora Dominika iz Udina iz polovice 16. st. koje prikazuju legendu o sv. Antunu.

Lokacija: Višnjan
Klasifikacija: sakralna graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 15. st. do 16. st.
Autor: majstor Dominik iz Udina

Oznaka kulturnog dobra: Z-5389
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

[adrotate group=”1″]

Kulturno – povijesna cjelina Višnjana

Naselje je vjerojatno podignuto na mjestu prapovijesne gradine. O naseljenosti u antici svjedoče sačuvani rimski epigrafički spomenici. Prvi se puta spominje 1203.g. kada pripada porečkom biskupu. Kasnije dolazi u ruke grofova Goričkih i Pazinskih, te naposljetku Venecije. Središte naselja čini trg sa župnom crkvom sv. Kvirika i Julite s početka 19.st. barokno-klasicističkih odlika, sagrađena na mjestu ranije crkve, barokna upravna zgrada iz 18.st., kasnorenesansna gradska i cisterna. Na istočnoj strani mjesta sačuvan je dio gradskih zidina s gradskim vratima iz 17.st. Izvan nekadašnjih zidina, u dijelu naselja koji je izgrađen u 19.st. nalazi se gotička kapela sv. Antuna Opata iz 15.st.

Lokacija: Višnjan
Klasifikacija: kulturno-povijesna cjelina
Vrijeme nastanka: 1203. god.

Oznaka kulturnog dobra: RRI-0325-1973.
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – kulturno – povijesna cjelina
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Stancija sv. Ivan od šterne s crkvom sv. Ivana od šterne

Mjesto se spominje od 1102. godine u darovnici markiza Ulriha II Akvilejskoj crkvi. Od 1625. do 1669. ili 1688. godine posjed je u vlasništvu motovunskog ogranka labinske obitelji Scampicchio, a nakon toga prelazi u vlasništvo obitelji Polesini. Stambene i gospodarske zgrade kompleksa organizirane su oko cisterne. Najvrjednija je reprezentativna glavna zgrada sa središnjim rizalitom u obliku monumentalnog trijema na visokom podnožju.
Župna crkva sv. Ivana Krstitelja je jednobrodna građevina pravokutnog tlocrta sa pravokutnom apsidom, sagrađena u 16. stoljeću na mjestu starije građevine iz 14. stoljeća.

Lokacija: Sveti Ivan
Klasifikacija: profana graditeljska baština

Oznaka kulturnog dobra: Z-2474
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Slika “Bogorodica od ružarija, članovi Svete lige i otajstva ružarija”

Na drugom oltaru desno, župne crkve sv. Kvirika i Julite, nalazi se oltarna pala dimenzija 197×126 cm, rađena tehnikom ulja na platnu, umjetnika Zorzija Venture. Natpis na slici donosi nam ime autora te otkriva 1598. g. kao vrijeme nastanka. U središtu kompozicije nalazi se Bogorodica s Djetetom na prijestolju, dok u donjem djelu kleče pripadnici Svete Lige za bitku kod Lepanta. Uz rubove pale prikazana su otajstva sv. krunice četvrtastog oblika.

Lokacija: Višnjan
Klasifikacija: sakralni/religijski predmeti
Vrijeme nastanka: 1598. god.
Autor: Zorzij (Juraj) Ventura Brajković

Oznaka kulturnog dobra: Z-3062
Vrsta: pokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Komplet misnog ruha iz crkve sv. Kvirika i Julite

Komplet misnog ruha iz Župne crkve sv. Kvirika i Julite u Višnjanu izrađeno polovicom 18. stoljeća sastoji se od misnice, stole, manipula, burse i veluma. Misno ruho, baroknih stilskih karakteristika vjerojatno je importirano iz Venecije u Poreč odakle je kasnije dospjelo u višnjansku župnu crkvu. Tkanina svih predmeta broširana je srebrnim nitima, ukrašena reljefnim raznobojnim vezom, zlatovezom, srebrovezom i metalnim nitima. Liturgijsko ruho bogato je ukrašeno naturalistički oblikovanim cvjetovima izvezenim nježnim crvenkastim, plavim i smeđim tonovima. Između cvjetnih skupina isprepliću se bujne lepezaste vitice, vjenčići i listići izvezeni zlatnim i srebrnim nitima raznih debljina.

Lokacija: Višnjan
Klasifikacija: ostalo
Vrijeme nastanka: 18. st.

Oznaka kulturnog dobra: Z-3962
Vrsta: pokretno kulturno dobro – zbirka
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

 

Kontakt podaci o konzervatorskom odjelu

Nadležni KO: Konzervatorski odjel u Puli
Kontakt adresa KO: Ul. Grada Graza 2, 52100 Pula

Telefon: 052/ 375-660

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska