Kulturna dobra općine Velika Ludina

Burg Jelengrad

Burg Jelengrad smješten je oko 30 km sjeveroistočno od Popovače, u blizini mjesta Katoličko Selište. Prvi put spominje se 1460.g. u darovnici Jurja Čupora Moslavačkog pavlinskom samostanu BDM na Moslavačkoj gori. Kasnije se nalazi u vlasništvu Tome Bakača Erdodyja, a 1545.g. osvajaju ga Turci. Tlorisno je oblika izduženog nepravilnog pravokutnika, dužine oko 65 m i širine oko 12-15 m. Zidovi su očuvani 3-5 m u visinu. Pristup gradu bio je preko drvenog mosta. Obrambeni zid građen je od klesanog kamena. Na temelju položaja i strukture zidova, gradnja burga datirana je u drugu polovicu 13. st. Jelengrad je sastavni dio utvrđenja Moslavačke gore te ima veliku arheološku i povijesnu vrijednost.

Jelengrad
Jelengrad

Lokacija: Katoličko Selišće
Klasifikacija: profana graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 13. st.

Oznaka kulturnog dobra: Z-3632
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Stari grad Košutgrad

Ruševine srednjovjekovnog Košutgrada kod Ruškovice nalaze se u sjeverozapadnom dijelu Moslavačke Gore. Nedovoljno istražen grad velikog je opsega i obrastao šumom. Vidljiv je zid dugačak oko 7 m te visok oko 5 m. Sačuvani zidni fragment u Košutgradu je od kamena. Burg je postojao 1334. g. kada se u njegovoj blizini nalazila kapela. Bila je u vlasništvu Čupora Moslavačkih i Erdödyja. Nakon pada u ruke Turaka srušen je i nikad nije obnovljen. U blizini je postojalo naselje Podgrađe, u kojem je bio franjevački samostan s crkvom Sv. Marije. Košutgrad se kao sastavni dio utvrđenja Moslavačke Gore ubraja u značajnije spomenike na području Moslavine te ima povijesnu i arhitektonsku vrijednost.

Košutgrad
Košutgrad

Lokacija: Ruškovica
Klasifikacija: profana graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 14. st.

Oznaka kulturnog dobra: Z-4406
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

[adrotate group=”1″]

Inventar crkve sv. Mihovila

Inventar najvećim dijelom datira iz druge polovice 18. st. Monumentalno kompliciran glavni oltar s atikom u obliku baldahina, orgulje ukrašene figuralno i ornamentalno, te propovjedaonica koja svojom figuralnom plastikom pripadaju najistaknutijim spomenicima ove vrste na području Hrvatske. Svojom polikromacijim u kojoj dominira pozlata, ispunjava prostor crkve karakterističnim baroknim bogatstvom oslika i boja.

Lokacija: Velika Ludina
Klasifikacija: sakralni/religijski predmeti
Vrijeme nastanka: 18. st.

Oznaka kulturnog dobra: Z-513
Vrsta: pokretno kulturno dobro – zbirka
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Crkva sv. Mihaela

Barokna crkva velikih dimenzija sastoji se od tlocrtno pravokutnog broda i užeg poligonalno zaključenog svetišta uz koje je sa sjeverne strane smještena sakristija, a pred glavnim pročeljem nalazi se kvadratičan zvonik nadvišen piramidalnom limenom kapom i podijeljen na tri različito dekorirana djela. Ima dvostrešno krovište prekriveno biber crijepom.

Lokacija: Velika Ludina
Klasifikacija: sakralna graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 18. st.

Oznaka kulturnog dobra: Z-2258
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

 

Kontakt podaci o konzervatorskom odjelu

Nadležni KO: Konzervatorski odjel u Sisku
Kontakt adresa KO: Ivana Meštrovića 28, 44000 Sisak

Telefon: 044/ 515-180

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska