Kulturna dobra općine Sveti Petar u Šumi

Kompleks pavlinskog samostana i crkve sv. Petra i Pavla

Kompleks pavlinskog samostana s crkvom sv. Petra i Pavla organiziran je oko crkve uz koju je klaustar okružen s tri samostanska krila. Sjeverno uz crkveno pročelje prislonjen je zvonik i župni dvor iz 19.st. a ispred pročelja formiran je trg. Sklop je okružen prostranim vrtovima. Zapušteni romanički benediktinski samostan iz 13. st. preuzimaju pavlini 1459. u čijem posjedu ostaje do 1782. Osim manjih renesansnih preinaka (klaustar) samostan se temeljito obnavlja nakon 1637. Sredinom 18.st., na mjestu romaničke izgrađena je barokna dvoranska crkva srednjoeuropskog podrijetla s bočnim kapelama. Romanički zvonik uz pročelje obnovljen je u renesansi.

Lokacija: Sveti Petar u Šumi
Klasifikacija: sakralno-profana graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 13. st. do 18. st.

Oznaka kulturnog dobra: Z-1839
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Sakralni inventar crkve i samostana sv. Petra u Šumi

Godine 1773., prilikom obnove crkva je opremljena raskošno izvedenim oltarima i namještajem tipičnih obilježja dekoracije kasnog baroka Hrvatskog zagorja. Svi oltari, osobito glavni, koji svojom arhitektonikom ispunjava gotičko svetište izvanredan su rezbarski rad. Dvije bočne kapele obložene su jedinstvenim zidnim tapetama od crvene kože. Na pjevalištu se nalaze orgulje sjevernog tipa rad ljubljanskog majstora salzburškog podrijetla Ivana Jurja Eisla. U sakristiji se čuva bogato misno ruho 18. stoljeća.

Lokacija: Sveti Petar u Šumi
Klasifikacija: sakralni/religijski predmeti
Vrijeme nastanka: 18. st.

Oznaka kulturnog dobra: RRI-68
Vrsta: pokretno kulturno dobro – zbirka
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

[adrotate group=”1″]

Orgulje u crkvi sv. Petra i Pavla

Orgulje i kućište sjevernog tipa rad su ljubljanskog majstora salzburškog podrijetla Ivana Jurja Eisla. Orgulje su mehaničkog sustava s jednim manualom i pedalom. Bogatstvo arhitektonske kompozicije, ornamentalne dekoracije te iznimno kvalitetna figuralna plastika svrstavaju ovo kućište među najraskošnija kućišta 18. st. u Hrvatskoj.

Lokacija: Sveti Petar u Šumi
Klasifikacija: glazbeni instrument
Vrijeme nastanka: 18. st.
Autor: Ivan Juraj Eisl

Oznaka kulturnog dobra: Z-11
Vrsta: pokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Crkva sv. Roka

Grobljanska crkva sv. Roka u Sv. Petru u Šumi izgrađena je 1737. Do ukinuća pavlinskog samostana 1782. imala je funkciju župne crkve. Crkva je jednobrodna s parom simetrično pridruženih kapela uz trijumfalni luk, a lijevo do svetišta pridružena je sakristija. Svetište, sakristija i kapele presvođene su križno-bačvastim svodom. Krovna konstrukcija prekrivena je kamenim škriljama, najvećim sačuvanim krovom tog tipa u Istri. U zidovima broda crkve ugrađene su dvije kamene natpisne ploče: lijeva obilježava gradnju crkve 1737. u vrijeme župnika Marka Udovičića, a desna obilježava posvećenje crkve od strane porečkog biskupa Gaspara de Nigrisa 1745. u vrijeme župnika Jurja Udovičića.

Lokacija: Sveti Petar u Šumi
Klasifikacija: sakralna graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 1737. god.

Oznaka kulturnog dobra: Z-3265
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Slika “Vizija sv. Antuna Padovanskog”

Slika „Vizija Sv. Antuna Padovanskog“ Leopolda Kecheisena, rađena tehnikom ulja na platnu, dimenzija 185×103 cm, datirana u drugu polovinu 18. stoljeća, smještena je u crkvi Svetog Roka u Svetom Petru u Šumi. Na pali je prikazan sv. Antun Padovanski u prizoru u kojem mu se tijekom molitve ukazuje dijete Isus. Svetac u franjevačkom habitu stoji u jednostavnom interijeru uz prozor i pridržava dijete koje lebdi na oblaku iznad stola pružajući mu prsten. Stol na kojem su svečevi atributi, otvorena knjiga i ljiljan, zastrt je dugačkim ružičastim stolnjakom. U pozadini, u otvoru prozora prikazane su dvije anđeoske glave. Ozbiljni izrazi lica sv. Antuna i Isusa bez izraženih emocija, uz jednostavnost i strogost u kompoziciji, svjedoče o promjeni ukusa i priklanjanju klasicističkom akademizmu u drugoj polovici 18. stoljeća, iako kerubini i dijete još uvijek pokazuju obilježja rokoko ljupkosti.

Lokacija: Sveti Petar u Šumi
Klasifikacija: sakralni/religijski predmeti
Vrijeme nastanka: 18. st. do 18. st.
Autor: Leopold Kecheisen

Oznaka kulturnog dobra: P-4673
Vrsta: pokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: preventivno zaštićeno kulturno dobro

 

Kontakt podaci o konzervatorskom odjelu

Nadležni KO: Konzervatorski odjel u Puli
Kontakt adresa KO: Ul. Grada Graza 2, 52100 Pula

Telefon: 052/ 375-660

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska