Kulturna dobra općine Sukošan

Antičke pristanišne instalacije

U uvali Barbir između rta Plitkovače i Kažela, na dubini od 1 do 3,5 metra, nalaze se ostaci složene pristanišne instalacije koja pripada antičkoj rustičnoj vili, čiji su ostaci sačuvani nedaleko obale. Instalacija se sastoji od istočne konstrukcije koja je služila kao glavno pristanište i zapadne konstrukcije koja je imala funkciju valobrana. Temelji su rađeni od velikih kamenih blokova, uz ostatke arhitekture nalazište obiluje i ulomcima keramike. Ostaci građevina u punoj su funkciji bili u razdoblju kasne antike.

Lokacija: Sukošan
Klasifikacija: arheološka baština
Vrijeme nastanka: 1. st. do 5. st.

Oznaka kulturnog dobra: Z-29
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Crkva Gospe od Milosrđa

Crkva je na rubu povijesne jezgre mjesta, na groblju van nekadašnjih bedema. Podignuta je 1650.godine. Pročelje crkve ima nekoliko sekundarno ugrađenih kamenih blokova značajnih sa paleografskog gledišta. Dvije grede koje služe kao dovratnici imaju starohrvatski pleter. U pročelju je zvonik na preslicu sa dva zvona.Zidana je od fino klesanih kamenih blokova. Od tri oltara jedan je renesansni. Drveni kor je oslikan.Crkva je interesantan primjer barokne arhitekture 17.st.

Lokacija: Sukošan
Klasifikacija: sakralna graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 1650. god.

Oznaka kulturnog dobra: Z-1206
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

[adrotate group=”1″]

Kulturno-povijesna cjelina Sukošan

Stara jezgra Sukošana smještena je na poluotoku, u središtu jezgre je crkva sv. Kasijana koja se spominje u 13. stoljeću. U prvim Turskim provalama selo se utvrđuje. Jezgra ima nepravilan kvadratni oblik, kuće su kamene, katnice i dvokatnice. Kuće svojim vanjskim fasadama tvore bedem. Na sjeveru je ulaz u mjesto-trg Gornja vrata, tu je i kuća veleposjedničke obitelji -Palac. Ispred same jezgre, u uvali, na otočiću, ostaci su ljetnikovca biskupa Valaressa iz 15. st.

Lokacija: Sukošan
Klasifikacija: kulturno-povijesna cjelina
Vrijeme nastanka: 13. st. do 20. st.

Oznaka kulturnog dobra: Z-3082
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – kulturno – povijesna cjelina
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Arheološka nalazišta gradina Vrčevo i uzvisina Torine-Krugle

Gradina Vrčevo nalazi se oko 15 km (zračnom linijom) jugoistočno od centra Zadra, između Debeljaka (Podvršje) na zapadu, Gorice na sjeveroistoku i Glavice i Donjih Raštana na jugoistoku. Površina gradine je bogata arheološkim materijalom (mnogo liburnske i grčke keramike, životinjskih kostiju, žrvnjeva itd.), što nam ukazuje na bogati kulturni sloj koji se nalazi ispod površine Na Vrčevu se nalaze i ostaci kule iz vremena ratova sa Turcima Oko 400 m jugoistočno od Vrčeva nalazi se manja uzvisina koja se zove Torine, a jugozapadni dio se naziva Krugle. Uzvisina je opasana prapovijesnim bedemom, a na njoj i uokolo uzvisine nalazi se 7 prapovijesnih kamenih gomila

Lokacija: Glavica
Klasifikacija: arheološka baština
Vrijeme nastanka: 10 st.p.n.e. do 17. st.

Oznaka kulturnog dobra: P-4409
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: preventivno zaštićeno kulturno dobro

 

Kontakt podaci o konzervatorskom odjelu

Nadležni KO: Konzervatorski odjel u Zadru
Kontakt adresa KO: I. Smiljanića 3, 23000 Zadar

Telefon: 023/ 211-129

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska