Kulturna dobra općine Slavonski Šamac

Kuća Gračan – Rudolf s okućnicom

Kuća s okućnicom, danas u vlasništvu obitelji Rudolf, smještena je u Ulici kralja Zvonimira na kućnom broju 67. Radi se o reprezentativnoj zgradi, raspoređenoj dužom stranom prema ulici, koja se odlikuje bogatom dekoracijom pročelja u duhu historicističke stilske epohe. Dugačko pročelje rastvoreno je sa četiri identična, središnje raspoređena i jednako razmaknuta prozorska otvora, ulazom u nekadašnju trgovinu, smještenim na krajnjoj lijevoj strani i reprezentativnim kolnim ulazom s bogato profiliranim drvenim vratnicama na desnoj strani zgrade.

Lokacija: Slavonski Šamac, Ulica kralja Zvonimira 67
Klasifikacija: profana graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 20. st. do 20. st.

Oznaka kulturnog dobra: P-4778
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: preventivno zaštićeno kulturno dobro

[adrotate group=”1″]

Crkva sv. Petra i Pavla

Crkva sv. Petra i Pavla u Slavonskom Šamcu građena je od 1849. do 1852. godine na blago povišenoj poziciji, a danas je pored mjesnog groblja. U tlocrtnoj dispoziciji je jednobrodna barokna građevina zaključena užim svetištem i prigrađenom sakristijom. Crkva je građena opekom. Dvostrešno krovište prekriveno je biber crijepom. Dvoetažni arhitektonski korpus zvonika ugrađen je u glavno pročelje. Gornja etaža zvonika zaključena je kasnobaroknom lukovicom. Fasadno platno je rastvoreno lučno zaključenim prozorskim otvorima, a zvonik u donjoj zoni okulusom. Glavno pročelje i zvonik vertikalno su raščlanjeni pilastrima. Polja između pilastara, artikulirana su plitkim nišama. Svojim baroknim konstruktivnim sklopom, crkva posjeduje pored arhitektonske i umjetničku vrijednost izraženu visokom razinom oblikovanja crkvenog mobilijara. Crkva ima bogato oslikan strop, izvorni inventar; oltar, kor, klupe i propovjedaonicu.

Lokacija: Slavonski Šamac, Trg Stjepana Radića 2, Slavonski Šamac
Klasifikacija: sakralna graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 1849. god. do 1852. god.

Oznaka kulturnog dobra: P-4894
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: preventivno zaštićeno kulturno dobro

Nadležni konzervatorski odjel: Konzervatorski odjel u Slavonskom Brodu
Kontakt adresa KO: A. Starčevića 43, 35000 Slavonski Brod

Telefon: 035/ 212-570

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska