Kulturna dobra općine Pribislavec

Poklonac sv. Trojstva

Poklonac Sv.Trojstva se nalazi u središtu Pribislavca, u blizini župne crkve Sv.Florijana. Izveden je kao zidana kapeličica otvorene s tri strane i nadvišena dvostrešnim krovićem o. 1800g. Karakterizira ga čista forma, miran raspored arhitektonskih elemenata te vitkost i elegancija. Poklonac je tlocrtno četverouglast i ima punu stijenu samo u pozadini. Bočne stijene imaju visoke polukružno zaobljene otvore, dok je prednja otvorena u punoj visini. Kroz rešetkasta se ulazna vrata ulazi u mali prostor svođen baldahinskim svodom. Pozadinski zid je trodijelno komponiran: oltarna menza, asistentske figure središnjeg dijela (sv. Barbara i arkanđeo Mihovil) te, u gornjem dijelu, grupa Sv.Trojstva.

Lokacija: Pribislavec, Ulica braće Radić bb
Klasifikacija: sakralna graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 1800. god.

Oznaka kulturnog dobra: Z-3946
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Dvorac Feštetić, Kaštelska 12

Neogotički dvorac obitelji Feštetić nalazi se na povišenom terenu, u središtu današnjeg naselja Pribislavec. Ovo je jednokatna građevina, asimetričnog, skraćenog U tlocrta s bočno prigrađenom neogotičkom kulom koja završava vitkom, šiljatom četverostranom kapom i 4 vitka poligonalna ugaona tornjića. Korpus dvorca je jednostavan, visokog krovišta, te rizalitno istaknutog središnjeg ulaznog dijela s 3 izdužena šiljatolučna prozora i dva bočna krila. Ovo je jedan od karakterističnijih primjera neogotičkog stila u svom najraskošnijem izdanju, a svojim položajem čini urbanistički, povijesni i spomenički akcent naselja.

Lokacija: Pribislavec, Kaštelska 12
Klasifikacija: profana graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 1850. god. do 1870. god.

Oznaka kulturnog dobra: Z-1120
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

[adrotate group=”1″]

Crkva sv. Florijana

Današnja župna crkva posvećena sv. Florijanu prvotno je izgrađena sredinom 19. stoljeća kao kapela, te je posvećena u listopadu 1867. godine, dok župnom crkvom postaje u vrijeme preustroja župa 1999. godine. Sama kapela, danas župna crkva, pregrađuje se 1903. godine, a 1975. godine osnovnom korpusu građevine dograđuje se s istočne strane sakristija, čime ona uvelike poprima svoj današnji izgled. To je građevina longitudinalnog tlocrta orijentacije sjever – jug, s time da se zvonik nalazi na sjevernom pročelju, a svetište na južnoj strani. Pročelja građevine jednostavno su oblikovana, dok je jedino zvonik nešto bogatije izvedbe s historicističkim obilježjima.

Lokacija: Pribislavec
Klasifikacija: sakralna graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 19. st. do 20. st.

Oznaka kulturnog dobra: P-5039
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: preventivno zaštićeno kulturno dobro

 

Kontakt podaci o konzervatorskom odjelu

Nadležni KO: Konzervatorski odjel u Varaždinu
Kontakt adresa KO: Gundulićeva 2, 42000 Varaždin

Telefon: 042/ 201-850

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska