Kulturna dobra općine Poličnik

Gotičko-renesansni kalež iz Dračevca Zadarskog

Kalež od pozlaćenog srebra (nodus i čaša) i bakra (baza) sastoji se od tri, stilom i vremenom nastanka, različita dijela. Nodus je gotički iz 15.st., baza izrađena u ranobaroknoj formi je iz 17.st., dok je čaša iz 16. ili 17.st. što potvrđuje punca venecijanske radionice “Albero dOro”. Dimenzije kaleža su: visina 28,5cm i promjer baze 13,5cm. Oplošje kružne baze ukrašeno je trima glavicama krilatih anđela između spleta florealnih motiva. Stup kaleža naknadno je oblikovan i sastoji se od dvije kugle između kojih je kasnogotički nodus u obliku stupnjevito raspoređenih bifora, tordiranih stupića, fijala, šiljastih lukova, rozeta i četverolista raspoređenih u skladnu cjelinu.Registar ne ne daje opciju upisa mejsta Dračevac Zadarski, te je automatski (neispravno!) upisano mjesto Dračevac Ninski!!!!!!!!!!!

Lokacija: Dračevac Ninski
Klasifikacija: sakralni/religijski predmeti
Vrijeme nastanka: 15. st. do 17. st.

Oznaka kulturnog dobra: Z-766
Vrsta: pokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Škropionica s grbom obitelji Pasini

Škropionica (visina 31cm, širina 36cm, promjer otvora 26cm) izrađena tehnikom klesanja od kamena vapnenca je ugrađena u zid uz glavna vrata župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Dračevcu zadarskom. Škropionica ima oblik polulopte, po gornjem rubu i dnu ukrašena je motivom tordiranog užeta. Na prednjoj je strani, unutar trokutastog štita, grb zadarske plemićke obitelji Pasini (u donjoj zoni stablo masline sa gotičkim slovima p i d, u gornjoj zoni turnirski ovratnik unutar kojega su četiri cvijeta ljiljana), zbog kojega ima i značajnu dokumentarno – povijesnu vrijednost. Škropinica se odlikuje kvalitetnom klesarskom obradom, a datira se u razdoblje prve polovine 15.st.

Lokacija: Dračevac Ninski
Klasifikacija: sakralni/religijski predmeti
Vrijeme nastanka: 1400. god. do 1450. god.

Oznaka kulturnog dobra: Z-2674
Vrsta: pokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

[adrotate group=”1″]

Crkva sv. Martina

Crkva sv. Martina jednobrodna je građevina s četvrtastom apsidom na istoku, široka 6 i dugačka 14 m. Na pročelju dominiraju jednostavan portal i kamena preslica klasicističkog sloga u vrhu zabata. Fasade rastvaraju jednostavni kasnobarokni otvori tipa mezzaluna. Od inventara ima kasnobarokni oltar prenesen iz zadarske crkve sv. Krševana. Crkva sagrađena 1785. god. pripada nizu sakralnih objekata s odlikama kasnog baroka na ovom području.

Lokacija: Dračevac Ninski
Klasifikacija: sakralna graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 1785. god.

Oznaka kulturnog dobra: Z-1192
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Arheološki ostatci utvrde

Utvrda se nalazi na prirodnoj uzvisini na sjevernom rubu naselja. Ostatke čini mreža zidova s ostacima peterostrane kule sačuvanih najvećim dijelom u gustom šumarku. Polisane, odnosno Polešnik iz povijesnih dokumenata, nekad je bio značajna utvrda u sjevernoj Dalmaciji. U Povijesnom arhivu u Zadru čuva se ugovor o gradnji utvrde, datiran 12. lipnja 1508. godine, na posjedu zadarske obitelji Pećar, za sklanjanje seljaka i stoke pred Turcima. Kod starijih pisaca sačuvan je opis utvrde: bila je četverokutnog oblika, opasana jakim zidinama dugim oko 50 metara na pročelju i utvrđena s dvije kružne kule. Svaka od ovih kula bila je flankirana s dva ista bedema.

Lokacija: Poličnik
Klasifikacija: arheološka baština
Vrijeme nastanka: 16. st.

Oznaka kulturnog dobra: Z-6125
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Etnografska zbirka Miljenka Kovačevića

Etnografska zbirka Miljenka Kovačevića u mjestu Poličnik, zaseok Kovačevići, danas broji 399 predmeta, smještena je u stambenom kompleksu vlasnika kuće. Veći dio predmeta je u rekonstruiranoj gospodarskoj građevini – pojati koja je izvorno građena 1901. godine, dok je manji dio raspoređen u konobi, vatrenici i na katu kuće.
Vlasnik zbirke predmete je počeo sakupljati 60-tih i 70-tih godina XX. st. a intenzivnije nakon Domovinskog rata, da bi u konačnici zbirka bila postavljena u pojati 2003. godine. U zbirci su predmeti vezani za stočarstvo i poljoprivredu, tako je ovdje oprema za krupnu stoku- magarce i volove. Zemljoradnja i poljodjelstvo su zastupljeni oruđem i alatima. Tu su alati i pribor za preradu žitarica i pripremu tijesta. Očuvani su predmeti tradicijskog obrta, prvenstveno stolarije i kovačije. Vinogradarstvo je zastupljeno predmetima za čuvanje vina i rakije. Tu je i inventar ognjišta kao i razno domaće i uvozno posuđe. Od pribora tekstilnog rukotvorstva ima predmeta korištenih za obradu vune, očuvan je i tkalački stan – tara kao i noviji šivaći strojevi.

Lokacija: Poličnik
Klasifikacija: etnografska građa
Vrijeme nastanka: 19. st. do 20. st.

Oznaka kulturnog dobra: P-5333
Vrsta: pokretno kulturno dobro – zbirka
Pravni status: preventivno zaštićeno kulturno dobro

Kontakt podaci o konzervatorskom odjelu

Nadležni KO: Konzervatorski odjel u Zadru
Kontakt adresa KO: I. Smiljanića 3, 23000 Zadar

Telefon: 023/ 211-129

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska