Kulturna dobra općine Motovun – Montona

Kulturno-povijesna cjelina Motovuna

Motovun je smješten na brežuljku nad južnom stranom rijeke Mirne. Jezgra naselja okružena je kamenim zidinama iz 13. st., s četverokutnim kulama. U jezgru se ulazi kroz južna gradska vrata iz 14. st. probijenih u prizemlju gradske palače iz 13. st. Središnji gradski trg zatvaraju i crkva sv. Stjepana (1580.-1614.) sa zvonikom i renesansna palača-kaštel. Izlaskom s trga kroz južna gradska vrata dolazi se u podgrađe, gdje je sačuvan manji dio bedema s gotičkim gradskim vratima ispred kojih se nalazi lođa (17.st.) i renesansni bastion s lapidarijem. U podgrađu se nalazi hospicij iz 1622., crkva sv. Ivana Krstitelja, BDM «od Vratiju» iz 1521. i crkva sv. Antuna iz 15. st.

Lokacija: Motovun
Klasifikacija: kulturno-povijesna cjelina

Oznaka kulturnog dobra: RRI-0036-1962.
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – kulturno – povijesna cjelina
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Sakralni inventar crkve sv. Stjepana

Inventar župne crkve u Motovunu posjeduje primjerke izuzetno visoke vrijednosti. Na glavnom oltaru ističu se mramorne skulpture venecijanskog majstora Francesca Bonazze. Orgulje na pjevalištu rad su Gaetana Callida s kraja 18. st. Izuzetnu vrijednost predstavlja drveni relikvijar iz 15. st. izveden u obliku osmerokutnog tempietta zaključenog kupolicom, kao i oltarić „Colleoni“ koji je crkvi darovan 1509. godine. Od crkvenog ruha sačuvala se kazula od crvenog baršuna s izvezenim likovima svetaca, restaurirana u sklopu zaštitnih radova Ministarstva kulture u Hrvatskom restauratorskom zavodu.

Lokacija: Motovun
Klasifikacija: sakralni/religijski predmeti

Oznaka kulturnog dobra: RRI-133a
Vrsta: pokretno kulturno dobro – zbirka
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

[adrotate group=”1″]

Orgulje u crkvi sv. Stjepana

Orgulje venecijanskog tipa pripisuju se graditelju Gaetanu Callidu. Ovaj povijesni instrument s kraja 18. st., mehaničke je trakture, s jednim manualom i pedalom. Kućište je sjajan primjerak drvorezbarstva 18. stoljeća. Jednodijelni prospekt u visoku postolju bočno je omeđen jakim četvrtastim pilastrima konzolno poduprtim u vijencu postolja. Pilastri završavaju raskošnim kapitelima u kombinaciji akantusovih listova i plitkih jonskih voluta. U gornjem dijelu njihova trupa aplicirane su vješto rezbarene girlande u spletovima kojih se pojavljuju šiška i kruškoliki plod. Slični motivi ispunjavaju površine između lučnog otvora prospekta i vijenca trabeacije.

Lokacija: Motovun
Klasifikacija: glazbeni instrument
Vrijeme nastanka: 18. st.
Autor: Gaetano Callido

Oznaka kulturnog dobra: Z-1389
Vrsta: pokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Drveni retabl iz crkve sv. Marije od Vrata

Drveni, polikromirani i pozlaćeni retabl iz crkve sv. Marije od Vrata u Motovunu, ima formu triptiha s predelom i polukružnom atikom. U nišama nadsvođenim motivom školjke smješteni su kipovi sv. Marije s djetetom, sv. Ivana Evanđeliste i sv. Jakova. U poljima predele prikazane su scene iz Kristova života. Međupolja predele ukrašena su viticom, koja se pojavljuje i u zoni glavnog vijenca. U polukružnoj atici prikazan je Bog Otac s dva anđela. Retabl je rad plodne venecijanske radionice Paola Campse. Ta je radionica izradila priličan broj oltara za razne naručitelje u Venetu i Istri pa se temeljem komparativne analize motovunski retabl može datirati u treće desetljeće 16. stoljeća.

Lokacija: Motovun
Klasifikacija: sakralni/religijski predmeti

Autor: Paolo Campsa

Oznaka kulturnog dobra: Z-3968
Vrsta: pokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Crkva sv. Stjepana Prvomučenika

Župna crkva sv. Stjepana Prvomučenika u Motovunu sagrađena je u središnjem dijelu povijesne jezgre, na trgu nasuprot komunalnoj palači. Trobrodna kasnorenesansna crkva bazilikalne koncepcije izgrađena je u razdoblju 1580.-1614. godine. Duboko svetište kvadratna tlocrta, presvođeno križnim svodom, upisano je unutar ravne linije začelja, te s obje strane flankirano sakristijama. Glavne i bočne brodove razdvaja kolonada stupova koji nose lukove. Krajem 18.st. glavni i bočni brodovi presvođeni su ravnim stropom, a potom i oslikani. Svod i zidove svetišta, stropove glavnog i južnog broda oslikao je početkom drugog desetljeća 19. st. furlanski majstor Bernardino Bison. Preslikani su u razdoblju 1894.-1903., kao i dvije slike u medaljonima u štuku u svetištu. Iznad lukova na bazilikalnom se zidu glavnog broda nižu ovalni okviri u štuku s kraja 18.st. u kojima su slike (uljem na platnu) s prikazom svetaca zaštitnika crkava motovunskog kaptola. Iznad ulaza nalazi se pjevalište s orguljama Gaetana Callida iz 1797. godine. Sjeverna sakristija bogato je ukrašena rokoko štukaturama iz 18.st. i slikama uljem na platnu. U crkvi se čuva bogat sakralni inventar.

Lokacija: Motovun, k.č. 204 ZGR. k.o. Motovun
Klasifikacija: sakralna graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 1580. god. do 1614. god.

Oznaka kulturnog dobra: Z-6161
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Antependij s pripadajućim okvirom iz crkve sv. Antuna Padovanskog

Kožni puncirani i oslikani antependij, dimenzija 160×70 cm, s pripadajućim drvenim, rezbarenim i pozlaćenim okvirom, dimenzija 240×103,5 cm iz crkve sv. Antuna Padovanskog u Motovunu, rad nepoznate radionice 17.–18. st. Antependij je cijelom površinom podlijepljen na platno, a između kože i platna nalaze se fragmenti papira s tragovima pisma.

Lokacija: Motovun
Klasifikacija: sakralni/religijski predmeti
Vrijeme nastanka: 17. st. do 18. st.
Autor: nepoznata radionica

Oznaka kulturnog dobra: P-5092
Vrsta: pokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: preventivno zaštićeno kulturno dobro

 

Kontakt podaci o konzervatorskom odjelu

Nadležni KO: Konzervatorski odjel u Puli
Kontakt adresa KO: Ul. Grada Graza 2, 52100 Pula

Telefon: 052/ 375-660

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska