Kulturna dobra općine Mali Bukovec

Orgulje u crkvi sv. Katarine

Manje pneumatske orgulje s 8 registra, manualom i pedalom rad su tvrtke Rieger, njezin 1304. opus. Opseg je manuala C-f3, a pedala C-d1. Ormar se bolje sačuvao, pročelje je dobro ritmizirano s povišenim i rizalitno izbočenim srednjim tornjem. Snažni, visoki pilastri uokviruju tri polja sa sviralama. Posebno su naglašeni pilastri srednjeg tornja, izbrazdani dubokim kanelirama i ukrašeni vješto rezbarenim korintskim kapitelima. Kućište završava bogato raščlanjena trabeacija, nad bočnim poljima ravna, a nad srednjim polukružno raskinutog gređa. U centru je križ, a na bokovima kućišta dekorativne vaze.

Lokacija: Mali Bukovec
Klasifikacija: glazbeni instrument
Vrijeme nastanka: 1910. god.
Autor: Tvrtka Rieger

Oznaka kulturnog dobra: Z-3719
Vrsta: pokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Pil sv. Florijana

Pil Sv.Florijana, smješten u južnom dijelu naselja, uz cestu Novo Selo Podravsko – Selnik, nastao je na prijelazu 18./19.st. Ova javna kamena plastika sastoji se od baze i postamenta koji svojim mekano razvedenim obrisima te zaobljenim volutama svog gornjeg dijela ima kasnobarokne oznake, za razliku od visokog kvadratičnog kaneliranog stupa s jonskim kapitelom klasicističkog izraza. Na njemu stoji Sv.Florijan u odjeći rimskog vojnika, sa zastavom te vjedricom vode, gaseći požar. Iako je u svojoj osnovi figura statična,ona je u cjelini još uvijek na tragu kasnobarokne tradicije, a zajedno s kamenim elementima odmjerene, suzdržane klasicističke obrade čini skladnu i zaokruženu cjelinu.

Lokacija: Mali Bukovec
Klasifikacija: sakralna graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 1800. god.

Oznaka kulturnog dobra: Z-3442
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

[adrotate group=”1″]

Crkva sv. Katarine

Kapela sv. Katarine smještena je u južnom dijela naselja Mali Bukovec, na istočnoj strani omanjeg trga. Ovu pravilno orijentiranu kapelu podigao je 1757/1758. zidar Josip Hofer. Građevina ima kvadratičnu lađu i nešto uže kvadratično svetište. Uz južnu stranu svetišta prigrađena je sakristija, a ispred pročeljnog ulaza podignut je trijem, prvotno rastvoren lukovima, a sada zatvoren prozorima i vratima glavnog ulaza. Iznad “volutastog” pročeljnog zabata izdiže se zvonik.

Lokacija: Mali Bukovec, RKT župa sv.Franje Asiškog, Dravska 44, Veliki Bukovec
Klasifikacija: sakralna graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 1757. god. do 1758. god.

Oznaka kulturnog dobra: Z-1239
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Crkva Blažene Djevice Marije

Na osami, u šumi Križančiji (blizu naselja Županec) nalazi se kapela posvećena Pohodu BDM, koja se spominje od 14. stoljeća, a koju je kao mauzolej svoje obitelji dao obnoviti Ivan Drašković 1731. Kapela je pravilno orijentirana, centralna građevina trolisnoga tlocrta. Sastoji se od lađe kružnoga tlocrta pod visokom kupolom, na koju se bočno nadovezuju polukružne konhe – kapele pod kalotama. Na glavnome pročelju ističe se ulaz segmentnog nadvoja te manji tornjić s lukovicom.

Lokacija: Županec
Klasifikacija: sakralna graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 14. st. do 18. st.

Oznaka kulturnog dobra: Z-1106
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

 

Kontakt podaci o konzervatorskom odjelu

Nadležni KO: Konzervatorski odjel u Varaždinu
Kontakt adresa KO: Gundulićeva 2, 42000 Varaždin

Telefon: 042/ 201-850

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska