Kulturna dobra općine Lupoglav

Kaštel

Gradnja Kaštela u Lupoglavu započela je polovinom XVII. st. Palača je smještena u dvorištu utvrđenom zidinama s četiri niske, uglovne kule. Dvorišni portal s grbom na zaglavnom kamenu porušen je polovicom pedesetih godina XX. stoljeća. Pročelje rezidencije raščlanjeno je nizanjem jednostavnih, pravokutnih prozorskih otvora, a raskošnije je obrađen jedino glavni portal klesan u manirističkoj tradiciji.

Lokacija: Lupoglav
Klasifikacija: profana graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 17. st.

Oznaka kulturnog dobra: RRI-0344-1974.
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Kaštel

Srednjovjekovni feudalni kaštel u Boljunu, sagrađen je na stijeni iznad Boljunskog polja. Od 12-14.st. u posjedu je akvilejskih patrijarha, od kraja 14. st. u posjedu feudalnih obitelji Devin, Walsee, Wachstein, Erlacher. Od 1480. dio je Pazinske knežije. Osnova kaštela je četverokutna, ulaz u kaštel, s izduženim pravokutnim predvorjem branjen je visokom zapadnom kružnom kulom i istočnom četverokutnom kulom, dok je glavni korpus kaštela-središnje dvorište branjeno pravokutnim bastionom na istočnoj strani i polukružnom kulom na sjeveroistočnoj strani. Kaštel je više puta pregrađivan, a konačni izgled je dobio u 18.st.

Lokacija: Boljun
Klasifikacija: profana graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 12. st. do 18. st.

Oznaka kulturnog dobra: Z-350
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

[adrotate group=”1″]

Kulturno – povijesna cjelina grada Boljuna

Grad Boljun je smješten na brežuljku iznad plodne doline Boljunskog polja i toka Boljunčice. Mjesto je bilo naseljeno još u prapovijesti, a brojni su i arheološki nalazi iz rimskog razdoblja i ranog srednjeg vijeka. Od 12. do 14. st. bio je pod vlašću akvilejskih patrijarha, a od 15. st. u sklopu je Pazinske knežije. Glavna ulica s dugačkim nizovima kuća proteže se duž sljemena brežuljka. Sačuvan je srednjovjekovni kaštel s kružnim i četverokutnim kulama, skladište za desetinu na glavnom gradskom trgu, s gradskom ložom u prizemlju. U sklopu cjeline nalaze se i crkva Sv. Kuzme i Damjana, crkva Sv. Fabijana i Sebastijana, te crkva Sv. Jurja iz 16. st., proširena u 17. stoljeću kada se gradi i zvonik.

Lokacija: Boljun
Klasifikacija: kulturno-povijesna cjelina

Oznaka kulturnog dobra: Z-3239
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – kulturno – povijesna cjelina
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

 

Kontakt podaci o konzervatorskom odjelu

Nadležni KO: Konzervatorski odjel u Puli
Kontakt adresa KO: Ul. Grada Graza 2, 52100 Pula

Telefon: 052/ 375-660

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska