Kulturna dobra općine Kijevo

Utvrda Glavaš

Srednjovjekovna utvrda Glavaš građena je unutar prapovijesne gradine od koje je sačuvan ostatak nekadašnjeg bedema. Utvrda Glavaš građena je na stijeni koja dominira iznad Pekasove drage na padini planine Dinare koja se spušta prema dolini oko izvora rijeke Cetine. Utvrda Glavaš, dugačka oko 50, a široka oko 25 metara, izduženog je tlocrta kojim dominira visoka okrugla kula izbačena iz linije istočnog bedema po njegovoj sredini. Ulaz u tvrđavu danas je uništen, a vjerojatno se nalazio na južnoj strani istočnog bedema. Iza ulaza nalazi se manje dvorište iz kojeg se pristupalo u stambene prostorije najbolje sačuvane u sjevernom dijelu, između istočnog i zapadnog bedema.
U 15. stoljeću utvrda je bila u vlasništvu moćne hrvatske plemićke obitelji Nelipića. Iz utvrde Glavaš lako se nadzire dolina oko izvora rijeke Cetine i strategijski važni prijelaz u Bosnu preko Uništa odakle su Turci organizirali upade u Dalmaciju.

Utvrda Glavaš Dinara Kijevo
Utvrda Glavaš Dinara, Kijevo

Lokacija: Kijevo
Klasifikacija: profana graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 14. st. do 15. st.

Oznaka kulturnog dobra: Z-5910
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

[adrotate group=”1″]

Arheološko nalazište Krstače

Arheološko nalazište Krstače predstavlja ostatke rimske rustične vile. Vila se nalazi u mjestu Kijevu između obiteljskih kuća s lijeve strane državne ceste D1 koja iz pravca Knina vodi za Split, a na početku odvojka lokalne ceste koja iz Kijeva vodi prema naselju Uništima. Otkopani dio rustične vile pravokutnog je tlocrta i sastoji se od centralnog prostora vile, pet prislonjenih žitnica i pretprostora. Ulaz u vilu i glavno pročelje objekta bili su sa sjeverozapadne strane, a ispred njega su pronađeni ostaci pločnika od pravilno klesanih vapnenačkih ploča.Ukupna površina konzervirane rustične vile iznosi 340 m2. S obzirom na arhitekturu vile i s obzirom na pronađene nalaze, vila se može datirati u vrijeme 3. do 4. st. po. Kr.

Lokacija: Kijevo
Klasifikacija: arheološka baština
Vrijeme nastanka: 3. st. do 4. st.

Oznaka kulturnog dobra: Z-5921
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Nadležni konzervatorski odjel: Konzervatorski odjel u Šibeniku
Kontakt adresa KO: J. Čulinovića 1/3, 22000 Šibenik

Telefon: 022/ 219-325

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska