Kulturna dobra općine Jakšić

Arheološko nalazište Gradina

Arheološko nalazište Gradina smješteno je oko 1 km sjeverno od sela Tekić i oko 2 km istočno od sela Treštanovci, na poljoprivrednoj površini. O naseljenosti u prapovijesti svjedoče nalazi keramike i novca. Ostaci antičkog naselja i groblja sustavno se istražuju od 70-tih god. 20. st. nadalje. Među obiljem nalaza ističu se izvrsno sačuvani primjerci rimskog stakla i keramike, metalni predmeti i rimski novac iz 1.-4. st., te ostaci rimskog mosta, a votivna pločica s prikazom Mitrina kulta iz 2./3. st. i grobni prilozi germanskog porijekla idu u prilog tezi o rimskom vojnom logoru na ovoj lokaciji. 2006. god. otkriveni su tragovi termi istočno od groblja.

Lokacija: Tekić
Klasifikacija: arheološka baština
Vrijeme nastanka: 1. st. do 4. st.

Oznaka kulturnog dobra: Z-2537
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Arheološko nalazište Čaire

Arheološko nalazište Čaire smješteno je na uzvisini sjeverozapadno od sela Jakšić, okruženo potocima Vetovka i Glogovac. Iskopom kanala 1933. i 1980. god. na površinu je dospio arheološki materijal lasinjske kulture. Arheološkim istraživanjima utvrđeno je naseljavanje od kasnog neolitika do srednjeg brončanog doba. Naselje lasinjske kulture ilustriraju keramičke posude i žlice, glineni idoli, privjesci i utezi, model sjekire, te kameni alat. Keramika pripada najljepšim primjercima barokne faze lasinjske kulture u Požeškoj kotlini. S obzirom na brojne površinske nalaze srednjovjekovne keramike, evidentno je da su pogodnosti ovog položaja prepoznate i u srednjem vijeku.

Lokacija: Jakšić
Klasifikacija: arheološka baština
Vrijeme nastanka: 4000 god.p.n.e. do 1500. god.

Oznaka kulturnog dobra: Z-1977
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

[adrotate group=”1″]

Orgulje u crkvi sv. Barbare

Orgulje mehaničkog sistema s 4 (ranije 5) registara, 1 manualom i pedalom gradio je oko 1900. Jan Tuček iz Kutne Hore. Opseg je manuala C-f3, a pedala C-c1. To je primjer malog, srednjeeuropskog, romantičkog liturgijskog instrumenta. Orgulje su u uporabi s manjim neispravnostima.

Lokacija: Jakšić
Klasifikacija: glazbeni instrument
Vrijeme nastanka: 1900. god.

Oznaka kulturnog dobra: Z-5451
Vrsta: pokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Arheološko nalazište Sastavke

Nalazište Sastavke kod Jakšića pripada rijetkim naseljima mlađeg željeznog doba u Požeškoj kotlini koja su barem djelomično istražena. Ono je izvor dragocjenih podataka o prijelomnom proto-povijesnom razdoblju, koje je u međuriječju Save, Drave i Dunava obilježila kasna latenska kultura, dok potencijalni novi nalazi iz kasnog srednjeg vijeka otvaraju mogućnost uvida u još jedno arheološki nedovoljno poznato razdoblje u povijesti Slavonije.

Lokacija: Jakšić
Klasifikacija: arheološka baština
Vrijeme nastanka: 1 st.p.n.e. do 15. st.

Oznaka kulturnog dobra: Z-6633
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

 

Kontakt podaci o konzervatorskom odjelu

Nadležni KO: Konzervatorski odjel u Požegi
Kontakt adresa KO: M Peića 3, 34000 Požega

Telefon: 034/ 273-362

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska