Kulturna dobra općine Hrvace

Tvrđava Travnik (Potravnik, Kotromanovića kula, Gradina)

Tvrđava je izgrađena u 14. st. na padinama planine Svilaje zapadno od sela Potravlje. Pripadala je cetinskom knezu Ivanu Nelipiću. Tvrđava trokutastog tlocrtnog oblika ima istaknutu branič-kulu i u unutrašnjosti ostatke manjih građevina. U podnožju kule sačuvani su ostaci ranije srednjovjekovne utvrde. Značajan je arheološki nalaz većeg broja srednjovjekovnih željeznih strelica za samostrel.

Lokacija: Potravlje
Klasifikacija: arheološka baština
Vrijeme nastanka: 14. st.

Oznaka kulturnog dobra: Z-2736
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Most na Panju

Most je izgrađen nad Cetinom u razdoblju od 1895.- 1905. god. Ima sedam lučnih otvora na pilonima s uzvodnim i nizvodnim zaobljenim kljunom. Građen je od pravokutnog kamena ujednačene veličine. Ogradni zidovi mosta teku po cijeloj dužini, a između donjeg konstruktivnog dijela i ograde mosta umetnut je kameni vijenac. Most predstavlja izuzetnu gradnju kraja 19. st., a po konstrukciji i arhitektonskom izgledu srodan je s ostalim mostovima građenim u to vrijeme u Dalmaciji. Nizvodni i uzvodni izgled mosta zadržao je svoje izvorne oblike, te je srastao s okolinom u skladnu cjelinu.

Lokacija: Donji Bitelić
Klasifikacija: profana graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 19. st. do 20. st.

Oznaka kulturnog dobra: Z-5029
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

[adrotate group=”1″]

Tradicijsko lončarstvo ručnoga kola u Potravlju

Tradicijsko lončarstvo ručnoga kola u Potravlju do danas se održalo samo u ovome selu kod Sinja u općini Hrvace, a u posljednjih nekoliko stoljeća bilo je poznato u mnogim selima Cetinske krajine. Do Drugoga svjetskog rata u Cetinskoj je krajini živjelo pedesetak obitelji, a u Potravlju njih dvadesetak, koje su se bavile izradom zemljanoga posuđa.
Potravski lončari – bakrari, kako ih u ovome kraju nazivaju, prema lokalnom nazivu za zemljane kotliće, bakre, svoju najtraženiju robu u prošlim stoljećima, snabdijevali su svojim proizvodima Cetinsku krajinu i širi prostor Dalmacije. Vlastite proizvode prodavali su po sajmovima, a prodaju ih sve do naših dana u Sinju, Trilju, Zadvarju, Vrlici, Metkoviću, Benkovcu, Splitu i drugdje.
Danas se uz neke tradicijske posude izrađuju i one novih oblika i namjene, na primjer amfore (za turističku prodaju), lonci za cvijeće – pitari – te razni minijaturni oblici tradicijskoga posuđa koji se nude kao suveniri.
Prema etnološkoj kategorizaciji, lončarska tradicija u Potravlju ubraja se u lončarstvo ručnoga kola. U stručnoj terminologiji „ručno kolo“ označava izradu lonaca na malom, niskom kolu koje se pokreće rukom, za razliku od „nožnoga kola“, što se sastoji od dva kola spojena metalnom osovinom, od kojih se donje pokreće nogom. Općenito se smatra da je lončarstvo ručnoga kola pretpovijesne starine i da je u našim krajevima poznato od 4. stoljeća p. n. e. U većem dijelu Europe to je lončarstvo odavna nestalo i ustupilo mjesto lončarstvu „nožnoga kola“.
Umijeće izrade zemljanoga posuđa do danas sačuvalo samo u dvije obitelji – Jure Knezovića (1933. – 2012.), u kojoj danas posuđe izrađuju sinovi Pile (rođ. 1962.) i Ivan (rođ. 1965.), te Jurina brata Dušana Knezovića (rođ. 1945.) u selu Potravlje.

Lokacija: Potravlje
Klasifikacija: tradicijski obrti

Oznaka kulturnog dobra: Z-5916
Vrsta: nematerijalno kulturno dobro
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Slika sv. Juraj ubija zmaja iz župne kuće u Potravlju

Radi se uljanoj slici na platnu koja prikazuje sv. Jurja kako ubija zmaja. Slika je nastala u prvoj polovini 19. st., naslikana od nevještog slikara koji oblicima podržava pučko slikarstvo, istodobno prateći zadanu ikonografsku formu prikaza . Slika se čuva u župnoj kući u Potravlju. Sv. Juraj u vojničkoj odjeći sjedi na konju I kopljem ubija zmaja koji se nalazi na lijevoj strani slike, a iza nevješto prikazane nemani razjapljenih čeljusti stoji princeza od Trapezunta.

Lokacija: Potravlje
Klasifikacija: sakralni/religijski predmeti
Vrijeme nastanka: 19. god.

Oznaka kulturnog dobra: P-5052
Vrsta: pokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: preventivno zaštićeno kulturno dobro

 

Kontakt podaci o konzervatorskom odjelu

Nadležni KO: Konzervatorski odjel u Splitu
Kontakt adresa KO: Porinova bb, 21000 Split

Telefon: 021/ 305 444

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska