Kulturna dobra općine Gradište

Dretvićev stan

Nastaje tijekom 20. st. kao tradicijska stambeno-gospodarska cjelina, „šokački stan“ ,obitavalište izvan naselja obitelji Dretvić.Stan čine sačuvani primjerci tradicijskoga graditeljstva s dvije stambene zgrade (koljeba i koljeba za slugu s pojatom) i pet gospodarskih (štagalj sa šupom, štala s provozom, kočak, žitni štagalj i svinjara),raspoređene na širem prostoru dvorišta. Jedan dio zgrada izgrađen je od hrastovog drva s kanatnim sistemom gradnje, a drugi izveden opekom ili kombinacijom drva i opeke.Zidane zgrade bile su omazane blatom, a na nekim njihovim dijelovima su zidovi izvedeni nepečenom opekom,čerpićima. Najvrjedniji dio, koleba, manja kuća je namijenjena stanovanju članova zadruge.

Lokacija: Gradište, uz cestu Vinkovci-Županja
Klasifikacija: profana graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 20. st.

Oznaka kulturnog dobra: Z-4711
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Orgulje u crkvi sv. Franje Asiškog

Mehaničke orgulje s 14 registara, 1 manualom i pedalom iz 1879. pripisuju se tvrtki J.Angstera iz Pečuha. Opseg manuala C-f3, a pedala E-h. Kućište se uzdiže na centralnom dijelu pjevališta s naprijed smještenim sviraonikom. Prospekt je peterodijelan s tri vitka tornja i dvije spojnice završene balustradom. Polja sa sviralama uokviruju vitki pilastri s malim kapitelima. Profilirani vijenci završavaju na tornjevima vegetabilnim kartušama. Otvori nad sviralama su polukružni i stepenasto profilirani. Ormar je prebojan smeđe, a plastična dekoracija pozlaćena.

Lokacija: Gradište
Klasifikacija: glazbeni instrument
Vrijeme nastanka: 1879. god.
Autor: J. Angster – graditelj orgulja iz Pečuha

Oznaka kulturnog dobra: Z-3906
Vrsta: pokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

[adrotate group=”1″]

Tradicijski obrt za preradu vune i izradu valjanih odjevnih predmeta obitelji Čolakovac

Vuna se izrađuje postupkom pletenja i valjanja. Industrijski pogon ima nekoliko strojeva i pomagala, neki dijelovi ovog pogona nabavljeni su početkom 19. st. i nešto kasnije u Češkoj i Austriji.Izrada rekle, najpoznatijeg proizvoda, ima deset osnovnih proizvodnih etapa, a uz intenzivan, gotovo cjelodnevni rad, može se proizvesti deset do dvanaest rekli mjesečno. Rekla je tradicijski zimski kaput plave boje s karakterističnim ornamentima, no u radionici se izrađuju i drugi tradicijski proizvodi: fusekle (čarape) i počne. Ukidanjem Vojne Krajine u drugoj polovici 19. st., reklu, kao tipični graničarski odjevni predmet, prihvaćaju i stanovnici oko Vinkovaca, Đakova i Valpova.

Lokacija: Gradište
Klasifikacija: tradicijski obrti
Vrijeme nastanka: 19. st.
Autor: obitelj Čolakovac

Oznaka kulturnog dobra: Z-3368
Vrsta: nematerijalno kulturno dobro
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

 

Kontakt podaci o konzervatorskom odjelu

Nadležni KO: Konzervatorski odjel u Vukovaru
Kontakt adresa KO: Olajnica 19/II, 32000 Vukovar

Telefon: 032/ 443-203

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska