Kulturna dobra općine Gradec

Orgulje u crkvi Ranjenog Isusa

Orgulje s 15 registara, dva manuala i pedalom gradio je 1880. g. Mijo Heferer rodonačelnik istoimene tvrtke. Instrument izvrsna zvuka, registara vrlo karakterističnih u boji, odlično svladava crkveni prostor. U orgulje je ugrađen posebni, mali ormarić, valjda s najnježnijim registrima II manuala. Prospekt s tri polja svirala oblikovan je s rizalitno izbočenim i povišenim srednjim tornjem. Svirale se penju do kraja polukružnih otvora bez uobičajenih rezbarenih zavjesa. Dekorativni akcent je na trokutnim zabatima tornjeva, obilno ukrašenim vegetabilnim motivima. Te izvanredne orgulje svakako su jedno od najuspjelijih ostvarenja domaće radionice tog vremena u Hrvatskoj.

Lokacija: Gradec
Klasifikacija: glazbeni instrument
Vrijeme nastanka: 1880. god.
Autor: Mijo Heferer – graditelj orgulja

Oznaka kulturnog dobra: Z-2419
Vrsta: pokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Biskupski dvorac

U središtu naselja Gradec, na blago povišenom položaju, nalazi se klasicistički dvorac okružen zelenilom. Njegovu izgradnju, koja je dovršena 1822. g., naručio je biskup M. Vrhovec. Riječ je o jednokatnoj građevini izduljena pravokutna tlocrta sa središnjim rizalitom na glavnom zapadnom pročelju. Prostorni koncept u obje etaže čini niz prostorija kojima se pristupa iz hodnika koji se proteže dijelom duljinom građevine. Prostorije prizemlja svođene su bačvastim svodovima sa zaobljenim susvodnicama, a hodnici nizovima čeških kapa, dok prostorije kata zaključuju ravni stropovi. Dvorac je značajan primjer klasicističke građevine očuvane u svom volumenu, artikulaciji i prostornoj strukturi.

Lokacija: Gradec
Klasifikacija: profana graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 1822. god.

Oznaka kulturnog dobra: Z-3112
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

[adrotate group=”1″]

Crkva Ranjenog Isusa

Crkva kasnobaroknih obilježja sagrađena je u razdoblju od 1768. do 1824. godine u blizini nekadašnje starije zidane crkve. Cjelovita obnova poduzeta je nakon požara koji je uzrokovao velika oštećenja crkve 1862. godine. Jednobrodna je građevina velikih dimenzija, pravokutnog tlocrta, s užim zaobljenim svetištem, sakristijom i zvonikom sagrađenim 1900. godine u središnjoj osi glavnog pročelja. Prostor broda nadsvođen je nizom čeških kapa, a nad svetištem je kupola. Svoda polja i ograda pjevališta dekorirani su štukom, a kupola oslikana. Inventar potječe iz 19. stoljeća.

Lokacija: Gradec
Klasifikacija: sakralna graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 18. st. do 19. st.

Oznaka kulturnog dobra: Z-3250
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Hambar, Stari Glog kbr. 56

Tradicijska gospodarska zgrada – hambar smještena na izgrađenoj parceli u Starom Glogu kbr. 56 pripada tipu drvenih gospodarskih građevina tipičnih za panonski kulturni areal, dok se na prostoru Zagrebačke županije pojavljuje vrlo rijetko i to na sjeverozapadnom dijelu.
Drveni hambar izgrađen je hrastovim planjkama 1870. godine i sačuvan u izvornom obliku sa svim detaljima eksterijera i interijera. Pravokutnog je tlocrta i natkriven četverostrešnim krovom izvorno prekrivenim šindrom, koja je sačuvana na „krovcu“ – plitkom kroviću koji štiti pročelje. Glavno krovište prekriveno je utorenim crijepom. Ispred ulaza smješten je trijem s rezbarenim stupovima. U unutrašnjosti je sačuvan inventar, odnosno sedam drvenih pregrada za žitarice, takozvanih „oka“.

Lokacija: Stari Glog
Klasifikacija: ostalo
Vrijeme nastanka: 1870. god.

Oznaka kulturnog dobra: Z-5540
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

 

Kontakt podaci o konzervatorskom odjelu

Nadležni KO: Konzervatorski odjel u Zagrebu
Kontakt adresa KO: Mesnička 49, 10000 Zagreb

Telefon: 01/ 4851-522

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska