Kulturna dobra općine Gračišće

Kulturno-povijesna cjelina naselja Gračišće

Gračišće je smješteno na rubu zaravnjenog platoa iznad doline Tupaljskog potoka i Ćepićke doline. Sačuvana je zbijena struktura srednjovjekovnog naselja s dugim uskim ulicama i kućama u nizu. Glavni gradski trg nastao je u blizini zapadnih gradskih vrata, a na njemu su smještene građevine – Palača Salamon iz 15. st., ostaci ljetne rezidencije pićanskih biskupa s biskupskom kapelom sv. Antuna, crkva sv. Marije na Placi iz 1425. ispred koje su i sudski stol i gradske mjere. U sklopu urbanističke cjeline su i crkva sv. Eufemije iz 1383., crkva sv. Pankracija iz 15. st., te barokna župna crkva sv. Vida, Modesta i Krescencija iz 1769., nastala na mjestu ranije srednjovjekovne.

Lokacija: Gračišće
Klasifikacija: kulturno-povijesna cjelina
Vrijeme nastanka: 14. st. do 18. st.

Oznaka kulturnog dobra: Z-5323
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – kulturno – povijesna cjelina
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Raspelo u crkvi sv. Eufemije

Drveno, rezbareno i polikromirano raspelo romaničkih obilježja, pohranjeno u crkvi sv. Eufemije u Gračišću, rad je nepoznatog majstora s početka 13. stoljeća. Stilska obilježja ukazuju da je vjerojatno importiran iz sjeverno-talijanskih radionica. Nekad je stajalo na sjevernom zidu kapele pićanskih biskupa u središtu Gračišća. Sedamdesetih godina na raspelo je izveden konzervatorsko-restauratorski zahvat.

Lokacija: Gračišće
Klasifikacija: sakralni/religijski predmeti
Vrijeme nastanka: 13. st.
Autor: nepoznati autor

Oznaka kulturnog dobra: Z-428
Vrsta: pokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

[adrotate group=”1″]

Oltarni retabl iz crkve sv. Marije na Placi

Drveni, rezbareni, polikromirani i pozlaćeni retabl iz 17. st. iz crkve sv. Marije na Placi, arhitektonskog je tipa s jasnom vertikalnom podjelom na predelu, središnju zonu s tri niše i atiku, horizontalno razdijeljen bogato rezbarenim stupovima s kompozitnim kapitelima. U središnjoj niši nalazi se kip Bogorodice zaštitnice koja je plaštom obgrlila klečeće likove vjernika, dok su u bočnim nišama nalaze kip sv. Vida s modelom Gračišća u rukama i kip sv. Modesta. U središnjoj niši atike nalazi se reljefni prikaz Navještenja, dok su u bočnim nišama kipovi svetica mučenica Agate i Kresencije. Arhitektura oltara, plastičnost likova, kao i dekorativni motiv otkrivaju snažan venecijanski utjecaj.

Lokacija: Gračišće
Klasifikacija: sakralni/religijski predmeti
Vrijeme nastanka: 17. st.

Oznaka kulturnog dobra: Z-429
Vrsta: pokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

 

Kontakt podaci o konzervatorskom odjelu

Nadležni KO: Konzervatorski odjel u Puli
Kontakt adresa KO: Ul. Grada Graza 2, 52100 Pula

Telefon: 052/ 375-660

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska