Kulturna dobra općine Gorjani

Inventar crkve sv. Jakova

Crkveni inventar čine umjetnički predmeti rađeni u duhu klasicizma, Glavni oltar Sv.Jakova, zidan, ukrašen oltarnom palom ugrađenom u retabl sa prikazom centralnog lika Sv.Jakova koji stoji na oblacima, kolorit slike zagasiti, Bočni oltar s oltarnom palom Madona s malim Isusom, zidan, mramoriziran, scena unutar oltarne pale rađena realističkom manirom, zagasitim koloritom, autora Izidora Kršnjavog 80-tih godina 19.st., Bočni oltar s oltarnom palom Raspeće iste je koncepcije kao predhodni, istog autora, scena prikazuje raspetog Krista kao centralnu figuru a slijeve strane uz raspeće stoji Marija Magdalena, desno Sv. Ivan. Svijećnjaci (6 komada), metalni, izrađeni u maniru klasicizma, serijske proizvodnje, Krstionica s kućištem, stolarski rad klasicističke provenijencije.

Lokacija: Gorjani
Klasifikacija: sakralni/religijski predmeti

Oznaka kulturnog dobra: Z-2505
Vrsta: pokretno kulturno dobro – zbirka
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Kraljice ili Ljelje – godišnji proljetni ophod iz Gorjana

Ljelje (djevojačke povorke), se u Gorjanima u organizaciji KUD-a Gorjanac redovno pojavljuju od 2002. godine na blagdan Duhova, sudjeluju u svečanoj misi, plešu kolo pred crkvom i zatim obilaze selom počevši od svečenikove kuće. Posjećuju kuće prema dogovoru ili na trenutačni poziv, a izvode prigodne tekstove, odnosno pjevaju odgovarajući tekst odabranom članu obitelji.
Ljelje (kraljice) iz Gorjana su 2009. godine uvrštene na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Lokacija: Gorjani
Klasifikacija: običaji, obredi i svečanosti

Oznaka kulturnog dobra: Z-3318
Vrsta: nematerijalno kulturno dobro
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro
Kraljice ili Ljelje – godišnji proljetni ophod iz Gorjana je pod zaštitom UNESCO-a!

[adrotate group=”1″]

Orgulje u crkvi sv. Jakova Apostola

Orgulje mehaničkog sistema sa 9 registara, manualom i pedalom gradio je osječki majstor A. Fabing 1861. g. Kućište orgulja srednjoeuropskog tipa, komponirano je s dva visoka tornja koji zatvaraju nisku spojnicu oblikovanu poput malog, trodijelnog prospekta. Pročelje tornjeva vertikalno artikuliraju plitki pilastri završeni lisnatim kapitelima. Lijepo rezbarena dekorativna zavjesa spušta se koso niz svirale oba tornja i spojnice. Kućište je obojano tamno smeđe, a dekorativna plastika je pozlaćena.

Lokacija: Gorjani
Klasifikacija: glazbeni instrument

Autor: Andrija Fabing

Oznaka kulturnog dobra: Z-4277
Vrsta: pokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Kapela sv. Tri kralja

Kapela sv. Tri Kralja izvorno je bila kula Jajić-bega iz 16. st., a 1837. g. pregrađena je u kapelu. Kvadratnog je tlocrta s jednostavnom obradom unutrašnjosti i pročelja. Iznad glavnog pročelja uzdiže se zvonik pokriven piramidalnom kapom.

Lokacija: Gorjani
Klasifikacija: sakralna graditeljska baština

Oznaka kulturnog dobra: Z-1644
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Crkva sv. Jakova Apostola

Župna crkva sv. Jakova Apostola u Gorjanima, izgrađena 1788. g. u duhu kasnog baroka, početkom 20. stoljeća restaurirana – jednobrodna je građevina s poligonalnim svetištem, katnom sakristijom prizidanom uz sjeveroistočnu stranu svetišta i zvonikom rizalitno istaknutim na glavnom pročelju. Prizemlje zvonika lukovima je rastvoreno u ulazni trijem. Zidni plašt pročelja je konkavno-konveksno razvijen i simetrično se povlači od zvonika te sadrži na svakoj strani po jednu nišu segmentno-lučnog zaključka. Iznad razdijelnog vijenca uzdiže se razgibana atika iz koje izrasta zvonik kojeg prekriva piramidalna kapa. Bočna pročelja obogaćena su lezenama i rastvorena sa po tri prozorska otvora segmentno-lučnog završetka.

Lokacija: Gorjani, Bolokan 15
Klasifikacija: sakralna graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 1788. god.

Oznaka kulturnog dobra: Z-1645
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Arheološko nalazište Kremenjača

Lokalitet Kremenjača nalazi se pored sela Gorjani u blizini Đakova. Lokalitet je poznat u arheološkoj literaturi zbog velike količine površinskih nalaza, ali prvo probno iskopavanje provedeno je tek 2015. godine kada su pronađeni objekti neolitičke sopotske i eneolitičke badenske kulture.

Lokacija: Gorjani
Klasifikacija: arheološka baština

Oznaka kulturnog dobra: Z-6787
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

 

Kontakt podaci o konzervatorskom odjelu

Nadležni KO: Konzervatorski odjel u Osijeku
Kontakt adresa KO: Kuhačeva 27, 31000 Osijek

Telefon: 031/ 207-400

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska