Kulturna dobra općine Fužine

Kulturno-povijesna cjelina grada Fužina

Fužine su naselje u jugozapadnom dijelu Gorskog kotara koji graniči s Hrvatskim primorjem, a ime se etimološki povezuje s metalurškom djelatnošću. Ozbiljniji razvoj naselja počinje krajem 17. st. gradnjom komorskih upravnih zgrada, a već tijekom prve polovice 18. st. Fužine postaju sjedište kaštelanata. Na daljnji razvoj naselja utjecala je gradnja ceste Karoline (18. st.) te pogona drvoprerađivačke industrije u 19. st.

Lokacija: Fužine
Klasifikacija: kulturno-povijesna cjelina
Vrijeme nastanka: 17. st.

Oznaka kulturnog dobra: Z-2930
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – kulturno – povijesna cjelina
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Crkva sv. Antona Padovanskog

Crkva sv. Antuna Padovanskog u Fužinama, monumentalna je jednobrodna građevina s upisanom apsidom. Izgrađena je u razdoblju 1808-1833. godine. Zvonik je sastavni dio glavnog pročelja, profiliranim vijencima podijeljen u tri etaže, a u prizemlju je smješten glavni crkveni portal kamenog okvira s timpanom. Unutrašnjost crkve presvođena je češkim svodovima, a sve je zidne površine broda i svetišta oslikao sakralnim motivima i cvjetnim frizovima 1901. g. slikar M. Antonini. Glavni neobarokni oltar rad je sušačkog klesara Rude Matkovića iz 1913. g., dok su oltari uz trijumfalni luk iz 1930-ih s polikromnim drvenim kipovima Sv. Josipa i Marije, rad tirolskog majstora J.Runggaldiera.

Lokacija: Fužine
Klasifikacija: sakralna graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 1808. god. do 1834. god.

Oznaka kulturnog dobra: Z-3031
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

[adrotate group=”1″]

Crkva Majke Božje Lurdske

Jednobrodna građevina manjih gabarita s poligonalnim završetkom i zvonikom-tornjićem na sljemenu trokutastog zabatnog dijela glavnog pročelja, izgrađena je u razdoblju od 1929-1932.g. Uz njeno sjeverno i južno pročelje oformljena su dva krila (istake) koja u tlocrtnoj dispoziciji zajedno sa središnjim dijelom čine latinski križ, premda se zbog proporcija i dimenzija doimlje kao centralna građevina. Stilska obilježja interiera i eksterijera dosljedno su razrađena do najmanjeg detalja u neogotičkim oblicima. Crkva je u cijelosti opremljena dobro očuvanim inventarom istih stilskih obilježja.

Lokacija: Vrata
Klasifikacija: sakralna graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 1929. god. do 1932. god.

Oznaka kulturnog dobra: Z-3030
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

 

Kontakt podaci o konzervatorskom odjelu

Nadležni KO: Konzervatorski odjel u Rijeci
Kontakt adresa KO: Užarska 26, 51000 Rijeka

Telefon: 051/ 311-300

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska