Kulturna dobra općine Dugopolje

Arheološko nalazište Podi – tri prapovijesna tumula u Dugopolju

Arheološkim rekognosciranjem gospodarsko – poslovne zone Podi u Dugopolju ubicirane su tri manje zemljano – kamene gomile, visine oko 1 metra i promjera od 2 do 4 metra. Najvjerojatnije je riječ o kasnoeneolitskim, odosno ranobrončanodobnim grobnim tumulima. koji su sporadično evidentirani i na širem području krševite zaravni Podi u Dugopolju. Važnosti i značenju tumula u Dugopolju svakako pridonosi činjenica kako su na području Dalmacije tumuli iz ranobrončanog razdoblja vrlo rijetko sačuvani i nedovoljno stručno istraženi, a povezuju se uz seobe indoeuropljana, što svakako obvezuje provedbom arheoloških istraživanja.

Lokacija: Dugopolje
Klasifikacija: arheološka baština

Oznaka kulturnog dobra: P-4018
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: preventivno zaštićeno kulturno dobro

Arheološko nalazište Podi – šest prapovijesnih tumula u Dugopolju

Arheološkim rekognosciranjem gospodarsko – poslovne zone Podi zapad u Dugopolju ubicirano je šest manjih zemljano – kamenih gomila, visine oko 1 metra i promjera od 2 do 4 metra. Najvjerojatnije je riječ o kasnoeneolitskim, odosno ranobrončanodobnim grobnim tumulima. koji su sporadično evidentirani i na širem području krševite zaravni Podi u Dugopolju. Važnosti i značenju tumula u Dugopolju svakako pridonosi činjenica kako su na području Dalmacije tumuli iz ranobrončanog razdoblja vrlo rijetko sačuvani i nedovoljno stručno istraženi, a povezuju se uz seobe indoeuropljana, što svakako obvezuje provedbom arheoloških istraživanja.Također na području Poda, na sjevernom dijelu kat.čest. 1914/133 otkriveni su tragovi kolotraka (spurila) koji ukazuju na moguće ostatke rimske ceste.

Lokacija: Dugopolje
Klasifikacija: arheološka baština

Oznaka kulturnog dobra: P-4019
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: preventivno zaštićeno kulturno dobro

[adrotate group=”1″]

Arheološko nalazište- rimska cesta na predjelu Podi-Zapad

Arheološko nalazište –rimska cesta na predjelu Podi-Zapad nalazi se sjeverozapadno od brze ceste Split-Dugopolje (D1) u Dugopolju. U prosincu 2011. godine provedena su zaštitna arheološka istraživanja ostataka rimske ceste kojima su istražena i dokumentirana dva dijela duljine po 67 m, udaljena međusobno također 67 m. Rimska cesta na predjelu Podi –Zapad u Dugopolju je dio ceste Salona-Aequum sagrađene u prvom desetljeću prvog stoljeća za vrijeme carskog namjesnika P. Konrnelija Dolabele (14.-20 g po. Kr. ). To je ujedno i prva kolna cesta koja je vodila u unutrašnjost Dalmacije, a spomen na njenu gradnju sačuvan je na četiri salonitanska natpisa (CIL III 3198a=1015a; CIL III 3200; CIL III 3201=10159; CIL III 3198b=10156b).

Lokacija: Dugopolje
Klasifikacija: arheološka baština
Vrijeme nastanka: 1. st. do 4. st.

Oznaka kulturnog dobra: Z-6478
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

 

Kontakt podaci o konzervatorskom odjelu

Nadležni KO: Konzervatorski odjel u Splitu
Kontakt adresa KO: Porinova bb, 21000 Split

Telefon: 021/ 305 444

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska