Kulturna dobra općine Dubrava

Crkva sv. Martina

Crkva je dio nekadašnje gotičke župne crkve spomenute 1315. godine od koje je sačuvano jedino svetište. Crkva je razorena od Turaka, obnovljena sredinom 17. stoljeća, a 1819. godine dijelom porušena, nakon čega je formirana postojeća kapela. Manjih je dimenzija i pravokutnog tlocrta s poligonalnom apsidom. Iako trenutno ima strop, izvorno je bila svođena gotičkim križno-rebrastim svodom, o čemu svjedoče elementi poput dijelova rebara i peta svodova. Sačuvani su i ostali arhitektonski elementi poput trijumfalnog luka i srednjovjekovnih šiljatolučnih prozorskih niša s otvorima. Na zidu začelnog dijela svetišta, kao i unutar prozorskih niša otkriven je vrijedan gotički oslik s prikazom figura svetaca.

Lokacija: Dubrava
Klasifikacija: sakralna graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 14. st. do 19. st.

Oznaka kulturnog dobra: Z-2301
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

[adrotate group=”1″]

Crkva sv. Margarete

Crkva je u osnovi gotička građevina s kraja 15.stoljeća barokizirana 1720. godine, a povijesno je značajna kao često boravište zagrebačkih biskupa u srednjem vijeku. Ubraja se među rijetke primjere srednjovjekovnih sakralnih građevina na području sjeverne Hrvatske koje su izvorno bile zidane opekom, ali neožbukane. Sastoji se od pravokutnog broda i užeg svetišta sa sakristijom, a tlocrt latinskog križa proizlazi iz postave južne bočne kapele sv. Križa i zvonika sjeverno uz brod. U cijelosti je svođena baroknim križnim svodom. Inventar potječe iz 18., 19. i početka 20. stoljeća, a glavni drveni oltar Sv. Margarete iz 1918. s oltarnom palom Ivana Tišova predstavlja rijedak primjer oltara nastalih u duhu secesijskog oblikovanja.

Lokacija: Dubrava
Klasifikacija: sakralna graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 15. st. do 18. st.
Autor: Ivan Tišov

Oznaka kulturnog dobra: Z-2302
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Nadležni konzervatorski odjel: Konzervatorski odjel u Zagrebu
Kontakt adresa KO: Mesnička 49, 10000 Zagreb

Telefon: 01/ 4851-522

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska