Kulturna dobra općine Drenje

Orgulje u crkvi sv. Mihovila Arkanđela

Orgulje mehaničkog sistema sa 10 registara, manualom i pedalom neutvrđenog graditelja, navodno iz Pečuha, identične su s orguljama koje je u Feričancima gradio pečujski majstor Franc Focht. Orgulje su posve zapuštene i izvan funkcije. Prema tradiciji bile su dar biskupa Strossmayera.

Lokacija: Drenje
Klasifikacija: glazbeni instrument

Oznaka kulturnog dobra: Z-4278
Vrsta: pokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Oltarna slika “Sv. Ilija” iz crkve sv. Stjepana Kralja

Oltarna slika s prikazom Sv. Ilije ( dimenzije: 174 x 100 cm ) za glavni oltar crkve Sv. Stjepana kralja u Slatiniku Drenjskom naslikao je 1884.g. njemački slikar Alexander Maxsimilian Seitz, koji je po pozivu biskupa J.J.Strossmayera oslikao đakovačku katedralu. Seitz je pripadao „nazarenskom slikarskom pravcu. Oltarna slika polukružno je završena, rađena tehnikom ulja na platnu, sa signaturom u donjem desnom uglu:ROMAE 1884. ALEX. MASS. SEITZ INV.ET PINX Na slici je prikazana biblijska tema Ilijine žrtve i propovjedi vjere u pravoga Boga ( 1.Kr.18,20 -40 ).U odabiru ikonografskog prikaza i tematike, scena je oslobođena akademizma i u potpunosti slijedi osnovnu zamisao nazarenaca.

Lokacija: Slatinik Drenjski
Klasifikacija: sakralni/religijski predmeti

Autor: Alexander Maximilian Seitz – slikar

Oznaka kulturnog dobra: Z-3399
Vrsta: pokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

[adrotate group=”1″]

Crkva sv. Mihovila Arkanđela

Župna crkva sv. Mihovila, izgrađena je 1770. god. U tlocrtnoj dispoziciji to je jednobrodna sakralna građevina s užom polukružnom apsidom te prigrađenom sakristijom uz sjevernu stranu svetišta. Rizalitno istaknut zvonik rastvoren je u gornjoj etaži lučno zaključenim prozorskim otvorima te zakljčen zvonolikom kapom. Bočna pročelja raščlanjena su segmentnim prozorskim otvorima koji uokviruje plošno izveden prozorski okvir. Fasadni plašt dodatno je raščlanjen lezenama. Crkva je građena opekom, pokrivena dvostrešnim krovom i biber crijepom. Unutrašnjost crkve opremljena je kasnobaroknim inventarom.

Lokacija: Drenje, Kralja Zvonimira 1
Klasifikacija: sakralna graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 1770. god.

Oznaka kulturnog dobra: Z-1636
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Crkva sv. Dimitrija

Parohijska crkva sv.Dimitrija u Bračevcima izgrađena je l776.g kao jednobrodna građevina s polukružnom apsidom i rizalitno istaknutim zvonikom uz glavno pročelje te ima kasno barokne stilske odlike. Zvonik je u prizemlju rastvoren lučno otvrenim trijemom. Brod crkve presvođen je svodom u obliku češke kape podjeljen pojasnicama u polja dok je svetište zasvođeno polukupolom. Vitki zvonik završava kasnobaroknom lukovicom s lanternom. Crkva je građena opekom, prekrivena dvostrešnim krovištem i biber crijepom.

Lokacija: Bračevci
Klasifikacija: sakralna graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 1776. god.

Oznaka kulturnog dobra: Z-1690
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

 

Kontakt podaci o konzervatorskom odjelu

Nadležni KO: Konzervatorski odjel u Osijeku
Kontakt adresa KO: Kuhačeva 27, 31000 Osijek

Telefon: 031/ 207-400

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska