Kulturna dobra općine Davor

Orgulje u crkvi sv. Ilije Proroka

Orgulje su mehaničkog sistema s 10 registara, manualom i pedalom. Opseg je manuala C-f3, a pedala C-a. Godine 1870. gradili su ih Josef Lešnik i Ernest Kehz iz Pečuha, a 1947, temeljito ih je popravljao majstor Erhatić. Kao cjelina dobro su sačuvane, ugodna zvuka i u redovnoj upotrebi.

Lokacija: Orubica
Klasifikacija: glazbeni instrument
Vrijeme nastanka: 1870. god.

Oznaka kulturnog dobra: Z-5623
Vrsta: pokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

[adrotate group=”1″]

Kolo na dva štuka

Kolo na dva štuka iz Orubice u općini Davor svrstava se među jedinstvene oblike tradicijskog plesa u Republici Hrvatskoj. Sastoji od dva formirana kola, od kojih je jedno smješteno dolje, pridržavajući drugo, gornje kolo, koje stoji na njemu. tradicija izvođenja Kola na dva štuka započinje početkom 20. stoljeća i bez prekida se izvodi do današnjih dana. Prema kazivanjima samih mještana, generacije koje su rođene krajem 19. i početkom 20. stoljeća započele su tradiciju izvođenja kola. Stanovnici mjesta, za vrijeme putovanja, vezano uz posao ili služenje u vojsci, došli su u doticaj s crnogorskom kulturom, a boraveći u Crnoj Gori, promatrali su običaje domaćeg stanovništva, zapazili da Crnogorci igraju osobito kolo, koje su pratili s divljenjem, te su tu tradiciju prenijeli i u svoju sredinu pri povratku kući. osamnaest osoba podijelilo se i prvi puta uspelo u izvedbi kola na kat, a u mjestu je to prihvaćeno kao nešto novo i zanimljivo. Tada započinje tradicija izvođenja kola, nazvanog Kolo na dva štuka, odnosno na dva kata. Kolo je prilagođeno lokalnoj tradiciji i običajima čime je, s vremenom, postalo neizostavan dio kulturnog identiteta i znak prepoznatljivosti mjesta. Prisutna je i pretpostavka o uvođenju kola u lokalne običaje dolaskom naseljenika iz istočne Hercegovine, područja relativno blizu Crne Gore, koji sa sobom donose i običaj plesanja kola na kat, preuzet iz neposrednog susjedstva, koji je s vremenom, prilagođen lokalnim običajima. Još jedna pretpostavka o podrijetlu je i ta da je kolo iz Orubice, kao i poznato crnogorsko kolo, preostatak praslavenskog kulturnog sloja. Prvi pisani podatak o izvođenju kola nalazi se u godišnjaku „Danica“ iz 1936. godine. U Orubici je, početkom tridesetih godina 20. stoljeća, osnovano društvo „Seljačka sloga“, koje je djelovalo na promicanju tradicijske kulture mjesta, osobito Kola na dva štuka. Ovo je kolo postalo najvažniji dio programa koji se tih godina izvodilo. Zahvaljujući njegovom jedinstvenom obliku i atraktivnosti, kolo postaje popularno. U Orubici kolo se izvodilo za vrijeme značajnijih događaja (proslava, državnih i crkvenih blagdana i slično), te je postalo prepoznatljivim simbolom i ponosom sela, a stanovnici Orubice priznati nositelji tradicije.

Lokacija: Orubica
Klasifikacija: običaji, obredi i svečanosti
Vrijeme nastanka: 20. st. do 21. st.

Oznaka kulturnog dobra: Z-6055
Vrsta: nematerijalno kulturno dobro
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Nadležni konzervatorski odjel: Konzervatorski odjel u Slavonskom Brodu
Kontakt adresa KO: A. Starčevića 43, 35000 Slavonski Brod

Telefon: 035/ 212-570

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska