Kulturna dobra grada Opuzen

Torzo carice Livije Druzille

Mramorni torzo iz Opuzena predstavlja rimsku caricu Liviju Drusillu iz Tiberijevog doba (14. – 21. godine poslije K.). Skulptura stoji na četvrtastoj bazi, ukupne visine 184 cm, težine 308 kg, izrađena od penteličkog mramora. Nedostaje joj glava i obje ruke u razini podlaktice. Odjevena je u dvoslojnu odjeću – tuniku i pallu, a na nogama obuću zatvorenog tipa, poznatu pod nazivom calcei muliebres. Izvorno potječe iz hrama Augusteuma u gradu Naroni, današnjem Vidu kod Metkovića.

Lokacija: Opuzen
Klasifikacija: arheološka građa

Oznaka kulturnog dobra: Z-3307
Vrsta: pokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

[adrotate group=”1″]

Inventar rimskih kamenih spomenika u Opuzenu

Inventar kamenih spomenika sastoji se od ulomka nadgrobnog spomenika – are s natpisom iz flavijevskog doba, torza rimskog cara Tiberija, te kapitela korintskog tipa. Torzo imperatora od penteličkog mramora obučen je u tuniku i oklop koji je bogato ukrašen biljnim i životinjskim motivima, sa središnjim motivom kandelabra i dva grifona. Pripadao je skulpturi cara Tiberija iz 1.st. čiji su donji dijelovi pronađeni u istraživanjima Augusteuma u Naroni, te je utvrđen njegov izvorni položaj. Sudeći prema dimenzijama korintskog kapitela i sličnim fragmentima pronađenim u istraživanjima Augusteuma, može se pretpostaviti da je pripadao upravo ovom hramu. Ove spomenike je u 19.st. zajedno sa skulpturom carice Livije iz Narone u Opuzen prenio A. Vidović koji je tada dao na donji dio kapitela urezati natpis. Otkrićem Augusteuma u Naroni definitivno je utvrđen izvorni položaj skulptura Livije i Tiberija kao i kapitela što je od neprocjenjivog značaja ne samo za poznavanje naronitanske, već općenito rimske provincijalne kulture na području Dalmacije.

Lokacija: Opuzen
Klasifikacija: arheološka građa
Vrijeme nastanka: 1. st.

Oznaka kulturnog dobra: P-4715
Vrsta: pokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: preventivno zaštićeno kulturno dobro

Nadležni konzervatorski odjel: Konzervatorski odjel u Dubrovniku
Kontakt adresa KO: C. Zuzorić 6, 20000 Dubrovnik

Telefon: 020/323-191

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska