Kulturna dobra grada Delnica

Umijeće izrade šindre za pokrivanje krovova

Umijeće izrade šindre jest jedno od najstarijih umijeća izrade materijala za krovni pokrov. Šindra se u gradovima i selima Hrvatske kontinuirano upotrebljava sve do pol. 19. st., a znanje o njenoj izradi u Lici i Gorskom kotaru uspjelo se sačuvati do danas. Proizvodnjom šindre danas se još bave obitelji Podnar (Kuterevo), Štimac (Crni Lug) i Krizmanić (Saborsko). Rijetki znalci ove tehnologije deblo usitnjuju u tanke izdužene daščice i pribijaju čavlima na drvenu krovnu konstrukciju. Šindra se izrađuje od jele i smreke postupkom kalanja. Osim što je vrlo zdrav materijal, relativno je trajan, jer opstaje i do 40 godina.

Lokacija: Delnice
Klasifikacija: tradicijski obrti

Oznaka kulturnog dobra: Z-4058
Vrsta: nematerijalno kulturno dobro
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Kaštel “Zrinski”

Smješten je na tromeđi puteva prema Hrvatskom primorju, Sloveniji i Pokupskom Progorju, u središtu naselja, neposredno uz rijeku Kupu. Izgrađen je 1651. g. a podigao ga je knez Petar Zrinski na mjestu starijeg kaštela obitelji Zrinski. Masivna je kamena samostojeća građevina, kvadratne osnove, šatorskog krova sa prozorskim otvorima na sve četiri strane i naglašenim profiliranim kamenim portalom. Na prvom katu sačuvane su puškarnice a na posljednoj etaži „breteš“- obrambeni građevinski elemenat.Kaštel je građevina koja spaja fortifikacijsku funkciju sa stambenom i pripada tipu tvrđave-palače.

Lokacija: Brod na Kupi
Klasifikacija: profana graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 1651. god.

Oznaka kulturnog dobra: Z-115
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

[adrotate group=”1″]

Stambena zgrada, Supilova 94

Stambena kuća Rački u Delnicama, jedna je od posljednjih primjera pučke arhitekture delničkog kraja, podignuta vjerojatno polovicom 19.st. Ipak, način gradnje i tlocrt prisvaja arhitektonske principe ranijeg razdoblja. Izgrađena na kamenom temelju, pretežno je drvene građe vezane tradicionalnim vezom na ugao i drvenim klinovima. Dvoprostorna građevina poluskošenog krova pokrivenog cijepanom daskom, šindrom, povezana je gospodarskim prostorom.Ulazni je prostor otvorenog stropišta sa ognjištem, dok je soba, hiša sa stropištem. Orjentirana je zabatom na ulicu. Od 70-ih godina 20.st. prezentirana je u objektu zbirka s karakterističnim etnografskim mobilijarom s kraja 19. i početka 20.st.

Lokacija: Delnice, Supilova 94
Klasifikacija: profana graditeljska baština
Vrijeme nastanka: 19. st.

Oznaka kulturnog dobra: Z-150
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Etnozona Lešnica

Etnozona Lešnica obuhvaća selo Lešnicu Veliku sa širim poljoprivrednim okolišem. Naselje je hrpnog tipa sa centralnim prostorom i dominantnom pozicijom crkve Majke Božje Lesničke uz rub. Na ulazu u naselje je izvorska voda, u širem okolišu drveno raspelo ekspresionističkih obilježja. U zaseoku Mala Lešnica, smještenom uz potok Kupicu, u drugoj polovici 18. st. podignuti su uređaju za obradu željeza. Lešnica predstavlja istaknuti seoski prostor brodske gospoštije na samoj granici severinskog i gerovskog vlastelinstva koje postoji od 16/17. st. do polovice 19. Zgrade su stambene i gospodarske, drven građe (prvotno brvana) i kamena, polu-ukošena krovišta prvotno su bila pokrita strešnom daskom.

Lokacija: Velika Lešnica
Klasifikacija: kulturno-povijesna cjelina
Vrijeme nastanka: 16. st. do 17. st.

Oznaka kulturnog dobra: RRI-0391-1976.
Vrsta: nepokretno kulturno dobro – kulturno – povijesna cjelina
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Pogrebna kočija

Svečana pogrebna kola, dvopreg, četiri kotača, sa sjedalom kočijaša postavljenim naprijed i ostakljene kabine oblika položenog kvadra. Po rubovima je ukrašena bogatim rezbarenim florealnim motivom, koji nadvisuje i produljuje osnovni volumen, u bočnoj vizuri sugerirajući oblik raskošne kartuše. Ivan Bolf, uspješni poslovni čovjek iz Delnica, vlasnik pilane, veletrgovac, između ostalog i vlasnik pogrebnog poduzeća, kočiju je kupio 1924. godine u Orahovici. Poslije 1945. godine više desetljeća se koristi u Kupjaku. Nedavno je otkupljena i vraćena u Delnice. Spada u rijetke očuvane primjerke.

Lokacija: Delnice
Klasifikacija: znanost i tehnika
Vrijeme nastanka: 20. st.

Oznaka kulturnog dobra: Z-6624
Vrsta: pokretno kulturno dobro – pojedinacno
Pravni status: zaštićeno kulturno dobro

Etnografska zbirka delničkog kraja

Etnografska zbirka delničkog kraja čuva se u Delnicama, dijelom izložena u Kući Rački, a dijelom pohranjena u prostorijama Muzičke škole. Vlasnik zbirke je Grad Delnice. Zbirka je nastala zahvaljujući višegodišnjim trudu, zalaganju i zajedničkoj suradnji Grada Delnice, Davora Grgurića i Etno-udruge „Prepelinc“, te lokalnog stanovništva, a sve u svrhu očuvanja tradicijske baštine ovog područja.

Lokacija: Delnice
Klasifikacija: etnografska građa
Vrijeme nastanka: 19. st. do 20. st.

Oznaka kulturnog dobra: P-5259
Vrsta: pokretno kulturno dobro – zbirka
Pravni status: preventivno zaštićeno kulturno dobro

 

Kontakt podaci o konzervatorskom odjelu

Nadležni KO: Konzervatorski odjel u Rijeci
Kontakt adresa KO: Užarska 26, 51000 Rijeka

Telefon: 051/ 311-300

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska