Deset zanimljivosti o Zagrebu

Grb ZagrebaDonosimo deset manje poznatih zanimljivosti o Zagrebu. Ako ste znali za barem tri od njih, čestitamo! Ako pak niste znali niti za jednu, nema veze – velika većina ljudi također ih nije znala!

  1. Tri velika pozlaćena lustera koji se od 2001. godine nalaze u zagrebačkoj katedrali ukrašavali su kockarnicu ‘Gold Coast’ u Las Vegasu. Radilo se o donaciji, a čim je besplatno, hrvatski kler nije vidio nikakav problem u tome da dotične lustere instaliraju u jedan od najznačajnijih spomenika hrvatske kulturne baštine. Katedrala je, sve u svemu, dobro i prošla – donatori su mogli darovati i neke druge relikvije, poput poker automata ili ruleta.
  2. Zagrebačka uspinjača najkraća je žičana željeznica na svijetu od onih koje služe za javni prijevoz. Dugačka je svega 66 metara, a vožnja traje tek nešto više od minutu.
  3. Prvi počasni građanin Zagreba postao je 1853. godine austrijski političar Alexander von Bach. Zanimljivo je da su, između ostalih, tu titulu dobili i hrvatski ban Khuen Hedervary, srpski jezikoslovac Vuk Stefanović – Karadžić te generalni sekretar UN-a Perez de Quellar. Prva žena dobila je ovu titulu 1980. godine, radi se o antifašistkinji i političarki Anki Berus. Do danas još su tri žene počasne građanke Zagreba: Majka Tereza, Margaret Thatcher i Janica Kostelić.
  4. Jurišićeva ulica zvala se Puževa ulica – nekad su se u njoj mogli ubrati najbolji puževi u gradu! Ovaj naziv nosila je do 1878. godine.
  5. Najviša građevina u Zagrebu je katedrala, a visina joj je 105 metara.
  6. Kad smo već kod visina, najviših pet hrvatskih nebodera/građevina nalazi se u Zagrebu. Pored katedrale to su Poslovni centar Strojarska (96 m), Euro Tower I (96 m), Zagrepčanka (95 m) i Cibonin toranj (92 m). No zapravo je najviša građevina u Hrvatskoj dimnjak Termoelektrane Plomin (340 m).
  7. Od svih gradova u svijetu, Zagreb ima najviše muzeja po glavi stanovnika!
  8. Grički top pucnjem označava podne od 1877. Top se inače nalazio na brodu slavnog britanskog admirala Horatia Nelsona.
  9. Tramvaj je u Zagrebu počeo voziti 1891. godine. Naravno, vukli su ga konji. Prvi električni tramvaj uveden je 1905.
  10. Najteža poplava koja je pogodila Zagreb dogodila se u noći s 24. na 25. listopada 1964. godine.

Podijelite ovaj članak s prijateljima!

Koje popuste možete ostvariti prilikom vožnje autobusom? Što ako ne iskoristite povratnu kartu? Provjerite u članku Popusti na putovanje autobusom

Ne vidite cijenu autobusne karte?

Korisni savjeti za putovanje autobusom

Izreke, misli, aforizmi i puno Murphyjevih zakona o putovanju

Vicevi o putovanju

Izazov: možete li točno odgovoriti na ovih 12 pitanja o Hrvatskoj? Kviz Hrvatska